2012. október 19., péntek

Törés esetén jótékony a csonthártya masszázs

Csonthártya masszázs

Masszázs hatásai:
• csont növekedése, regeneráció,
• csontot ellátó erek aktiválása,
• csont beidegzésének biztosítása,
• kollagén rostok átjutnak a csonthártyába — inak tapadási helye,
• hyperaemia kiváltása,
• fájdalom csillapítása,
• törés esetén callusképződés elősegítése,(
A törés gyógyulása csontheg (callus) képződése által történik, melyet a csonthártya, csontvelő s az összes lágyrészek képeznek. Eleinte lágy, azután lassan csontosodó, s különböző csontokon különböző idő alatt fejlődik ki.
  • távolhatása révén, szervek működésének helyreállása.



A csonthártya masszázs is a távolhatás reflektorikus hatásán alapszik, a helyi hatásokon túl, távoli szervek reflektorikus befolyása a cél.
A csonthártya igen bőségesen el van látva idegvégződésekkel, így közvetlen nyomással ezek ingerületbe jönnek és részben a csontok működésében, részben reflexes úton távol eső szervekben változásokat okoznak. Távolhatása révén, reflexesen befolyásolni tudjuk az adott szegmenthez tartozó szervek vérellátását, tónusát, perisztaltikáját és a szekrécióját.
A csonthártyakezelés során kiváltott fájdalom ellen ingerként hatva egyes központi gátlórendszereket aktivál, aminek jelentős analgetikus és spazmolitikus hatása van. Törés esetén elősegíti a callusképződést, valamint aktivizálja a csontot ellátó erek és idegek működését.
Felszínesen elhelyezkedő, fedetlen csontokon kezelünk, amit izom és zsírréteg nem fed. Ilyen a sípcsont, a keresztcsont, a koponyacsont, a lapocka és a szegycsont. Tilos a masszázst végezni a térdkalácson, a kulcscsonton, és a csigolyákon. A csonthártya mivel igen gazdag az idegvégződésekben, és nyomásra igen érzékeny, ez a masszázs nem tartozik a kellemes masszázsok közé. Úgynevezett „kellemes fájdalomnak”, nem elviselhetetlen, hanem gyógyító fájdalomnak kell, hogy érzékelje a beteg. Csonthártya masszázs csontritkulás esetén nem végezhető!









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése