2012. október 9., kedd

A csuklóízület fájdalmának enyhítése masszázzsal

Csukló fájdalom csillapítása. 

Az első dolog, amit ilyen helyzetben tennünk kell, a kéz és a csuk­ló teljes ellazítása. Ezután keressük meg tenyerünk közepén a hasi idegközpont masszázspontját. A keresés megkönnyíté­se érdekében tegyük egyik kezünket a másik tenyerünkbe, és annak hüvelykujjával érintsük meg a középpontot. Pontosan itt fog elhelyez­kedni a hasi idegközpont reflexpontja, melynek ingerlésével bizonyos idegcsoportok könnyedén megnyugtathatók. A terület összecsípésé­vel és dörzsölésével ellazíthatjuk egész szervezetünket, beleértve ter­mészetesen a csuklóízületet is.

A masszázspont nyomása közben lassan lélegezzünk be, és hétig el­számolva tartsuk bent a levegőt. Ezután szüntessük meg a nyomást, illetve ezzel egy időben lélegezzünk ki. A folyamatot mindkét kézen ismételjük meg háromszor egymás után.
Ha kezünk dagadt és fáj, akkor talpunkon keressük meg a hasi idegközpont masszázspontját, és ott alkalmazzuk a kezelést.

Az inak vérkeringésének fokozása érdekében jól masszírozzuk meg csuklónkat. A hajlásnál kialakult csuklóráncok környékén találni fo­gunk egy nyomáspontot, mely elöl és hátul is jelentkezik. A terület a ráncvonalak felezési pontjában helyezkedik el, és egyszerre ingerel­hetjük mindkét oldalon.
Ennek hatására javul az inakat tápláló vérkeringés, és ez segít a duzzadás megszüntetésében, valamint fokozza a kenőfolyadék csuk­lón történő áthaladását, ami enyhíteni fogja a fájdalmat. Most halad­junk kicsit fentebb a karon, és keressük meg a csuklótól úgy 6 cm-re elhelyezkedő második masszázspontot. A keresését megkönnyíthetjük, ha három ujjunkat közvetlenül a csukló alá helyezzük, s máris a pont környezetében van az utolsó ujjunk. Ezt a pontot is nyomhatjuk kí­vülről és belülről is egyszerre. A nyomás hét másodpercig tartson, majd pihentessük ugyanennyi ideig. Ismételjük meg az ingerlést tíz­szer egymás után mindkét csuklónkon, valamint a kezelést többször végezzük el a nap folyamán.


Izületek
A váll tetején található masszázspont nyomásával szintén ellazíthat­juk csuklónkat. Ezt a pontot úgy kereshetjük meg, hogy felemeljük karunkat, és a váll külső oldala felé haladva érezni fogunk egy bemé­lyedést. Ha megtaláltuk, gyakoroljunk hét másodperces nyomást a te­rületre. Ujjunkat dörzsölés közben körkörösen mozgassuk, és lassan haladjunk a nyak irányába.
A vállban található feszültségek kezelésénél érdemes a masszíro­zást elvégezni a gerinc vonalában található harmadik és negyedik masszázspontnál is, valamint közvetlenül a lapocka felett. A pontokra kifejtett nyomás kezdetben gyenge legyen, majd fo­kozatosan növeljük.
A fájdalom enyhítésére most is kiválóan alkalmazható a hüvelyk­és mutatóujj között feszülő bőr nyomása. Ezt a pontot a csípés vagy a nyomás és dörzsölés módszerrel ingerelhetjük a leghatásosabban. A kezelés időtartama egy-két perc legyen, és ha szükséges, megismé­telhetjük többször is egymás után.

egyéb lehetőségek: Izometrkius gyakorlat, minden irányba ellentartást végzünk( a csukló 4 irányba tolja el az ellentartó erőt(ez lehet a kezünk) alkar megtámasztva. Lélegzéssel egybekötve.kb 5 perc
Tape tapasz felhejezése szakember segítségével
 Figyelem inhüvely gyulladásnál (ha összekeverjük mi is, hogy is fáj) ezeket nem szabad csinálni, csak pihentetni kell. (Tape tapaszt szabad felhelyezni)  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése