2012. október 31., szerda

Epebántalmakra gyógymód
Az epekövek egy jó részére véletlenül derül fény, mert panaszt nem - vagy csak alig - okoznak: ezeket hívjuk "némaköveknek". Ilyenkor a rendszeres orvosi ellenőrzésen, a diéta betartásán és néhány természetgyógyászati módszer alkalmazásán kívül más, intenzívebb orvosi beavatkozásra nincs okvetlenül szükség.

Ha azonban komolyabb panaszok jelentkeznek, azonnal orvoshoz kell fordulni, és lehetőleg mielőbb el kell távolítani az epekövet. Csak ezzel kerülhetők el a komolyabb, súlyos maradványtüneteket is előidéző szövődmények.

Fehérüröm, máriatövismag, gyermekláncfű, cickafark, vérehulló fecskefű, articsóka, citromfű, orbáncfű.

Epegörcsre:

Borsmenta, füstike, kamilla, angelikagyökér, kálmosgyökér, ezerjófű. Alkalmazhatunk frissen préselt lékúrát is az alábbi gyógynövények és zöldségek kivonatával. Önmagában, szénsavmentes ásványvízzel hígítva vagy aludttejhez, sovány natúr joghurthoz keverve igyunk meg 1-2 dl articsóka-, csalánlevél-, gyermekláncfű- vagy feketereteklevet. A reteklékúrát kétféleképpen is végezhetjük attól függően, hogy kinek mennyire érzékeny a gyomra:

Érzékeny gyomrúaknak:

2-3 dl frissen préselt vagy centrifugált reteklevet kell erősen hígítva vagy apránként, lassan és több részletre elosztva 4-5 napig fogyasztani. Utána 2-3 nap szünetet tartunk. 6-8 héten keresztül szünetek beiktatásával megismételjük a kúrát.Emelkedő adagú kúra kevésbé érzékeny gyomrúak számára:

1 dl friss reteklével kezdjük a kúrát, 2 hét alatt apránként fokozva az adagot 3 dl-nyi mennyiséget fogyasztunk el 3-4 részre osztva. Majd lassacskán ismét csökkentjük a lé mennyiségét, a kúrát itt is 6-8 hétig folytatjuk.Tavasszal keverjünk a salátánkba minél több gyermekláncfűlevelet és vajretket, télen pedig fogyasszunk sok feketeretket.
3. Pakolások, borogatások

Akut epegörcsben mindig a leggyorsabb, legegyszerűbb hatásos segítség egy jó meleg hasi pakolás. Ha heves görcs, erős puffadás vagy kellemetlen tompa nyomás jelentkezne, töltsön meg 1/3-áig egy melegvizes gumitömlőt jó meleg (de nem túl forró és nem is csak langyos!) vízzel, nyomja ki belőle a levegőt, és jól zárja be. Nedvesítse be egy törölköző felét, feküdjön a hátára, és terítse a felhas és a jobb bordaív tájékára a törölköző nedves részét. Majd fektesse rá a melegvizes tömlőt, és borítsa rá a törölköző száraz felét. Maradjon fekve 20-30 percig. Hamarosan tapasztalni fogja, hogy a görcsök enyhülnek. Természetesen egy beékelődött kő okozta görcs oldására a meleg májpakolás egyedül valószínűleg nem lesz elegendő, ám ha a fájdalomcsillapító tabletta adagja már csökkenthető ilyen egyszerű és mellékhatás-mentes módon, már megérte!

FIGYELEM!

epehólyaggyulladásban semmiképp ne alkalmazzunk meleg hasi pakolást!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése