2015. november 13., péntek

Hátfájás különféle okai 1. rész

Hátfájás különféle okai 1. rész:
A hátfájásnak az egyik fő oka a hibás terhelés. Ilyen például az ülőmunka, autóvezetés (hosszan, pl buszvezető), rossz matracon alvás, egyoldalú terhelés. A hát karbantartása a helyes testtartással kezdődik, amelyre üléskor, álláskor és munkavégzéskor egyaránt oda kellene figyelnünk. Ezekhez feltétlen szükséges a kellően erős hátizomzat.
A hátizmok, hasizmok és fenékizmok gyengesége, a kevés mozgás hátfájáshoz vezethet.
A hát feszülése miatti fellépő izom spazmus (Az izomzatnak egy kórosan túlfeszített és tartósan fennálló állapota), fibromyalgiás (izomfájdalmas) csomókat előhozó tényezők közé tartozik a gyenge izomzat, rossz erőnlét, vagy az edzetlen izom hirtelen megedzése, erőltetése. A hibás testhelyzet és a nehéz dolgok (súlyok, bevásárló táska) emelése, cipelése (max 2-2 kg lenne a megfelelő).
A jó izomállapot rettentően fontos amiatt, mert a rossz testhelyzet még inkább gyengíti az amúgy is gyenge izom erejét. A testtudat nagyon fontos tényező életünkben. Ami hozzá segít a helyes tartáshoz, egyensúlyhoz. Különféle tornák, sportok, tánc foglalkozásokkal megtanulhatjuk és megismerhetjük saját testünket. Néha elég ha kezdetben odafigyelünk hogy vállainkat pl nem húzzuk fel a nyakunkba hosszú ülésnél, állásnál stb.
A hátunknak az lenne a célja, illetve a feladata hogy egész nap "elbírja magát"
Egyéb rossz testtartás még a mellkas beesése, a hátizmok megfeszülésével az izmok megkeményedésével jár. Az izom szövetekben fájdalmas  csomók jelennek meg. A myalgiás csomók (fájdalmas izomcsomó) nyomhatják a szöveteket, idegeket, és a helyi szövetek rossz vérellátásúak lesznek, amelyek működési zavarokat okoznak.
Púpos hát esetén az izomzat a háton túl van terhelődve, megvan feszülve. A paravertebrális izomzat vagyis a gerinc melletti izomzat fontos hogy erős legyen, (mély hátizmok) hogy valóban tartsa a hátat. Így megelőzve a hát fájdalmát, a gerinc csigolyák betegségét, torzulását, és egyáltalán a hát megfelelően tartását tudja biztosítani, és hogy gerincoszlopot a megfelelő görbületeivel megtartsa. Minden statikai eredetű hátfájdalom esetén a célzott gerinctorna, gerinctréning órák Budapest belvárosában gyógytorna és a masszázs sokat segít. (svédmasszázs,gyógymasszázs)



Írta:Turcsek Vivien(Gyógymasszőr)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése