2017. március 12., vasárnap

A tartásod te vagy

A testtartásod tükröz téged, mindent megmutat rólad, életviteledről, munkádról, hozzáállásodról stb. Egy jó testtartás magában foglalja a test megfelelő beállítását, “tiszteletben tartva” a gerinc természetes görbületeit.
Egy tanulmány szerint, melyet 74 személy részvételével végeztek Új-Zélandon, azt mutatta, hogy az irodában elfoglalt helyzet (ülés) hatással van a hangulatra és a viselkedésre egyaránt.
- azok a személyek, akik egyenes háttal ültek a széken, magasabb volt az önbecsülésük, éberebbnek érezték magukat, jobb volt a hangulatuk és kevésbé voltak idegesek, mint azok, akik görbe pozícióban, görnyedten ültek
- azok a személyek, akik görbe testtartással ültek, kevesebbet beszéltek, több olyan szót használtak, melynek negatív töltése volt, többet beszéltek első személyben- mely azt mutatja, hogy magukért aggódtak- és több szót használtak mely a szomorúságot idézi, és kevésbé próbáltak pozitív érzéseket közvetíteni, ellentétben azokkal, akik egyenes háttal ültek.
Az egyenes háttal való ülés, a fentiek alapján, egy jó és egyszerű stratégia lehet a pozitív hangulat megszerzésére, és jobban ellenállni a stressznek- mondják a kutatók, akik az eredményeket a Health Psychology nevű folyóiratban közölték.
Más tanulmányok azt is mutatták, hogy a diákok testtartása befolyásolja a tanulmányi eredményeket: azoknak a tanulók, akik egyenes háttal ültek a padban, általában jobb jegyeik voltak, mint azoknak, akik görbén ültek.
A görbe hát üzenete között szerepel az önbizalomhiány is.
Thomas  Myers  az Anatomy Trains és a fasciális anatómia egyik fő kutatója a strukturális (testtartásban rögzült) kompenzáció kialakulását egy szokás rögzüléseként írja le. A mozgásaink során többféle  mozdulatot vagy úgymond  mintát választhatunk, ha pedig egy mozdulatot gyakran választunk, akkor abból lesz a szokás, vagy inkább rossz szokás ebben az esetben.  Ez pedig  idő után rögzülhet a testtartásban, és ha létrejött akkor ezt a megváltozott struktúrát tekinti az idegrendszer a kiinduló helyzetnek, amelyből minden további mozgás kiindul.  Ha sokat ülsz a monitor előtt, akkor a test kísérletezik, hogyan tudná a legkönnyebben fenntartani ezt a testhelyzetet. Később  ez a helytelen tartás szokássá válik, sőt, egy idő után rögzül, és megmarad akkor is, amikor felállsz az asztal mellől. Ez lesz az új alapod,  amely nem csak a mozgásodat, hanem a hangulatodat is meghatározza.
forrás:

http://www.structuralwisdom.com/Structural_Integration.html
diabetika.hu


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése