2012. június 27., szerda

Himalájai só



Himalája só, mire használható?

Tudja-e, hogy a vágás, csípés vagy a szőrtüsző gyulladás mennyire fájdalmas?
Családunkban a sószappan napi használatban van. Eltünteti a mitesszert, pattanást, sebet, vágási sérülést. Borotválkozás után 1 perc alatt összehúzta a vágás helyét és rövid időn belül elmúlt a fájdalom. Gyermekeinknél a különféle alkoholos bőrtisztítő tonic helyett kiváló a hatása. Fejes ...hajbőrén próbált-e már kisebb sebet vagy pattanást kezelni? Ha a sószappant pohárba teszi és kb. fél deci vizet önt rá, rövid idő alatt tömény oldatot kap. Nedvesítse be haját vízzel, és kenje be fejbőrén a sebet az oldattal. Csodálkozni fog, milyen gyors a hatása.

A drága, kőolajszármazékokból készülő bőrápoló, hidraltáló krémeket a peloid helyettesíti.

Hölgyeim, hasuk, derekuk, hátuk, válluk fájdalmát próbálták már gyógyszer nélkül elmúlasztani? Ha még nem, tegyenek egy próbát a sópárnával.

.Uraim, borotválkozás után a timsó és alkohol helyett próbálják ki a kristálysó szappant.
Az apróbb vágásokat irritáció nélkül másodpercek alatt összehúzza nyom nélkül. Számítógépnél ülök néha 10 órát. A meleg sópárna a nyaki és vállizmaimat 10 perc alatt kilazítja. Ugyancsak kiváló "gyógyszere" a talpak fájdalmának.



Címszavakban a Himalája sóról

afta, agyi aktivitás, alkoholmentes borotválkozás, allergia, alvászavar, amalgám, anyagcserezavar, arcápolás, Arthritis asztma, állati eredetű protein lebontása, árpa, baktériumölő, borotválkozás, bőrbetegségek, bőrgomba, bőr pH értéke, bőr- és arcbőr hidraltálás, csíramentes, csontritkulás, depresszió, dezodor, elektroszmog, ekcéma, emésztési problémák, energiaszint, epekő, epilálás, faggyúképződés, ficam, fogínygyulladás, fogínyvérzés, fogkő képződés, fogszuvasodás, fogfehérítés, folyás, gombásodás, gyantázás, gyomor és bélzavarok, hátfájás, herpesz, hideg láb, hidraltálás ránctalanítás, homeosztázis, hüvelygomba, hüvelyszárazság, idegrendszer, immunrendszer, influenza, inhalálás, ívókúra, izom és izületi fájdalmak. keringési rendszer, koncentrációs zavar, körömnövekedés, köszvény, kötőszövet, középfülgyulladás, krónikus fájdalmak, látásjavulás, láz, légúti megbetegedés, mandulagyulladás megfázás, merevség, méregtelenítés sófürdőben, mozgásszervi megbetegedések, narancsbőr, negatív ion, Neurodermatitisz, nőgyógyászati problémák, nyílt sebek, nyomelemek, olajok, öngyógyító erő, pattanásos bőr, pikkelysömör, psoriasis, porszemek, pozítiv ion, ránctalanítás, rándulás, regeneráció, reumás megbetegedések, rosszul látás, rovarcsípés, salaktalanítás, sav-bázis egyensúly, savas szájflóra, slejm, sófürdő, stressz, súlycsökkenés, szőrtűsző gyulladás, sóing, sólámpa, sómécses, sópárna, sózokni, száraz bőr, székrekedés, szemfertőzés, szem kiszáradása, szemölcs, szénanátha, szív és keringési panaszok, tengeri klima, teniszkönyök, test pH érték egyensúlyba hozása, tisztítókúra, torokgyulladás, túlsavasodás, vesekő, vesefájdalmak, vese és hólyag megbetegedések, vérkeringés, vérnyomás, virágporok, zúzódás, zsíros bőr


Aktivál, erősít, harmonizál, javul, megnő, meggyorsít, neutralizál


A Himalája só alkalmazásai

A sóoldat (Sole) gyógyitó ereje Holdfázishoz igazodó fürdés
A sóoldat (Sole) elkészítése Body Peeling
Izületi gyulladás és köszvény Asztma, hörghurut
Csontritkulás Sópárna
Sebek, fájdalmak Sóing
Pikkelysömör Sószappan
Szájhigiénia Sózokni
Ekcéma, herpesz Szemfürdő
Sófürdő testrészeken Kristálysó ionizátor/lámpa/flotárium



A sóoldat (Sole) gyógyító ereje
• A sókristályban tárolt természetes energiával feltölti a testet, amely 24 órán keresztül megmarad.
• Egyensúlyba hozza a test sav-bázis egyensúlyát és beállítja a vérnyomást.
• Képes feloldani és eltávolítani a szervezetben lerakódott üledékeket, melyek kövesedést és a reuma különféle formáit okozzák, igy izületi gyulladást, vese-, epe-, illetve húgykövet.
• Képes csökkenteni a káros szenvedélyek iránti vágyat, segít a bőrbetegségeken belülről kifelé tisztítással.


A test pH értékének egyensúlyba hozása és a nehézfémek eltávolítása
A Sole kiváló anyag a test pH értékének egyensúlyba hozásához. A kristályos Himalája só a szervezetből el tudja távolítani a nehézfémeket, így az ólmot, higanyt, arzént, amalgámot, mivel feltöri molekuláris szerkezetüket. A testnek először az anyagcserével át kell alakítani ezeket, és az állati eredetű proteineket, amely nem egyszerű feladat. Az anyagok a kristályos só szerkezeti formájának eredményeként a vizelettel távoznak.
A Sóoldat (Sole) elkészítése
Tegye a Himalája sókristály darabokat befőttes üvegbe vagy üvegkancsóba. Töltse fel az üveget annyi szénsavmentes ásványvízzel, hogy bőven elfedje a kristályokat. A só és víz aránya 1 : 3 legyen. A feltöltés után kb. 45 perccel egy telített 26 %-os sóoldatot kap, melyet a vízben levő, már nem oldódó kristályok jelenléte mutat. A sóoldatot mindaddig feltöltheti vízzel, amíg a kristályokat látja. A sóoldat teljesen steril. Gombák, csírák, baktériumok nem élnek meg benne. Korlátlan ideig eltartható. Javaslat a feltöltéshez: fél kiló sóra öntsön annyi szénsavmentes kristályvizet, hogy az néhány cm-re magasan ellepje a sót. Ha elfogy a víz, töltse utána. 1 kg sóhoz 3 liter vízet adhat. Feltöltheti úgy is, hogy pld 1 kg sóhoz 1 liter vizet ad, majd ha a sóoldat elfogyott a kristályokról, újra 1 litert, és így tovább. Ez a Sole oldat a kiindulópontja sokféle kezelési formának.


Sóoldat (Sole) ivókúra
A kész 26 %-os Himalája kristálysó oldatból egy teáskanálnyit tegyen pohárba, majd töltse fel jó minőségű szénsavmentes ásványvízzel. A kapott felhígított sóoldatot igya minden reggel, felkelés után éhgyomorra. A teáskanálnyi 26 %-os sóoldat mennyiséget 1 liter vízbe téve is megihatja a nap folyamán.
Ha a salaktalanítás (pl.hasmenés formájában) nagyon hevesen lép fel, az ivókúrát kezdetben cseppenként adagolja, és emellett a napi vízmennyiséget növelje meg. Gyerekeknél és csecsemőknél elég néhány csepp az oldatból.
A Sole képes a szervezetben 24 órán keresztül a kristálysó rezgésmintáját fenntartani. Az ivókúra során nem a mennyiség, hanem a rendszeresség és a kristálysó minősége fontos a pozitív hatás eléréséhez.
Klinikai vakteszt kutatások kimutatták, hogy a só és víz fogyasztása kiemelkedő változásokat eredményezett a légzési, keringési, szervi, kötőszöveti és idegrendszeri funkciókban. A betegek elmondták, hogy javult az alvásuk minősége, megnőtt az energia és koncentrációs szintjük, az agyi aktivitásuk és a súlycsökkenésük. Észrevehető haj, illetve körömnövekedést tapasztaltak.
Alkalmazás: öngyógyító erők aktiválása, bőrbetegségek, anyagcserezavarok, emésztési problémák, mozgásszervi megbetegedések, vese és hólyag megbetegedések, allergia, szív és keringési panaszok, alvászavar, koncentrációs zavarok, stressz.


Inhalálás
Forraljon fel 1-2 liter vizet inhalációra alkalmas edényben. Adjon hozzá legalább 20 gramm szemcsés Himalája kristálysót. Ha a só feloldódott, hajoljon a forró gőz fölé, és takarja be a fejét egy nagy törülközővel. Inhaláljon kb. 10-15 percig. A légzőszerveknek a gőzölés után kb. 30 percre van szükségük ahhoz, hogy a felhalmozódott méreganyagokat slejm, szekretum, illetve mirigyváladék formájában megkösse, és ezeket ki fogja köhögni.
Súlyosabb megbetegedések esetén napjában többször is inhalálhat sóoldattal, amíg a tünetek enyhülnek illetve megszűnnek. Mindig 1%-os oldattal kezdje, lassan emelje, mélyebb légúti megbetegedéseknél 8%-ig.
Alkalmazás:
Bronchitis (Hörghurut): igyon sok vizet a slejm cseppfolyósításához, így könnyebb a felköhögése.
Arc-, homloküreg gyulladás, nátha: naponta egyszer kb.15 percig 1%-os sóoldattal kezdve, lassan max.5%-ig emelve.
Asztma: naponta egyszer kb.15 percig 1%-os sóoldattal kezdve, lassan max. 3%-ig emelve.
Figyelem: akut asztmaroham esetén nem alkalmazható!


Szemöblítés - szemfürdő
A Himalája kristálysóból készítsen 1%-os sóoldatot. Alaposan mossa le a szempilla és szemhéj make-up-ot. Töltse fel az üveg szemöblítőt a sóoldattal és helyezze a szemüregre úgy, hogy az oldat ne tudjon kifolyni. Ezután hajtsa a fejét hátra, pislogjon többször a vízbe, hogy a szeme benedvesedjen. A szemét nyitva tartva kb. 2 percen keresztül forgassa körbe-körbe. Ugyanezt végezze a másik szemével is. Az 1%-os sóoldat megfelel a könnyeink sókoncentrációjának, ezért nem marja a szemünket. Az öblítés naponta többször is elvégezhető, ajánlatos reggel és este.
Alkalmazás: kiszáradt, túlerőltetett szemek, szemfertőzés, szénanátha, rosszul látás, árpa
Tipp: Hosszú időtartamon keresztül, rendszeresen végzett szemöblítés a látást javítja.



Száj és fog higiénia
A Himalája só képes megakadályni a fogkő képződését és a szuvasodást. A legtöbb ismert fogbetegség a száj és a torok extrém savasodására vezethető vissza. A sóoldat képes a fogkő eltávolítására, a fogíny regenerációjára és semlegesíti a szájflórát. Mossa a fogait 26%-os sóoldattal és öblögessen 2-3 percen keresztül, közben a nyelvével a fogak között préselje át az oldatot. Az öblögetést naponta többször is végezheti, lehetőség szerint étkezés után. Gyulladásos, nyitott sebek esetén csökkentse az oldat koncentrációját.
Fogfehérítéshez ajánljuk a természetes anyagokból készült, cukor és peroxid mentes Super fogfehérítőnket. Semmilyen mesterséges adalékot nem tartalmaz. Naponta 1 alkalommal reggel mosson fogat a szokásos módon. Amikor a tükörbe nézve mosolya visszaköszön (3-10 nap) már elég heti 1-2 alkalommal használnia. Fogai ragyogóbbak lesznek. 1 flakon 6 hónapig elég egy személy részére. Vásárlóink visszajelzése alapján először a fogkövet bontotta le, utána kezdte a fehérítést. 40.000 Ft a fogorvosi fehérítés, mely nem csak drága, kissé kellemetlen érzés. A Super természetes illatával is hozzájárul kellemes leheletéhez.
Alkalmazás: torokgyulladás, fogínygyulladás, fogínyvérzés, mandulagyulladás, savas szájflóra, afta



Holdfázishoz igazodó fürdő
A megfigyelések azt mutatták, hogy a Hold fázisának változásához igazított fürdő a legjobb hatású.
Teliholdnál tudja a legtöbb ásványi anyagot felvenni a test ionos formában.
Újhold esetén a salaktalanító hatás a legmagasabb, megfelel egy 3 napos böjtkúrának.
A Himalája sófürdő koncentrációja legalább 1%-os legyen. Normál méretű fürdőkádnál (kb. 80 l víz) 1kg kristálysó ajánlott. Magasabb koncentráció esetén nagyobb a méregtelenítő hatás. A kristálysót tegye a fürdőkádba és engedjen rá kevés forró vizet. Várja meg, amig a só teljesen feloldódik, majd engedje tele a fürdőkádat. A víz hőmérsékletét állítsa be testhőmérsékletéhez. Ne használjon fürdőhabot, sampont, illetve szappant. A fürdés időtartama legalább 20 perc legyen. Fürdés után ne öblítse le a testét. Itassa le bőréről a vizet vagy hagyja megszáradni. Pihenjen fél órát. A sófürdőknél a bőr nem szárad ki, mivel a bőr külső szarurétegeiben megkötődik a víz. Himalája sóval fürdőt kedve és igénye szerint vehet. 30 perces sófürdő megfelel egy 3 napos tisztitókúra hatásának.
Alkalmazás: salaktalanítás, méregtelenítés, homeosztázis aktiválása, Neurodermatitis, pikkelysömör/psoriasis, bőrpanaszok száraz illetve zsíros bőr esetén, stressz, kimerültség, alvási zavarok, túlsavasodás
Fontos: Szív és keringési panaszok esetén legyen egy felügyelő személy a közelben. Nyílt sebeknél 1%-os oldattal kezdjünk.

Sófürdő testrészekre lebontva
A sófürdő koncentrációja kezelésektől függően 3-10 %.
Mennyisége: 2-10 liter, elkészítése hasonló módon történik, mint a kád sófürdőnél.
A kezelendő testrészt 15-30 percen keresztül fürdesse. Ne öblítse le, csak itassa szárazra.
Alkalmazás: lábgomba, szemölcs, repedezett bőr, nőgyógyászati problémák, hüvelygomba, folyás, hüvelyszárazság (naponta 3%-os ülőfürdő, 10 liter vízhez 30dkg só, 20 literhez 60 dkg)
Tipp: 10 % feletti koncentrációjú sófürdőt többször is felhasználhatja (10 liter vízhez 1kg, 30 liter vízhez 3kg).
Fontos: nyílt sebeknél eleinte alacsony sókoncentrációt válasszon: 2-3%-ot.



Bőrregeneráció - arcápolás
Himalája sóval végzett arcápolás szabályozza a bőr kémhatását és háztartását. A telített sóoldattal nedvesítsen be egy vattapamacsot és mossa le vele az arcát. Az oldat felvitelét az arcra végezheti kézből is. Használja a napi arcápolásra (reggel és este) arckrém helyett.
Alkalmazás: Pattanásos, gyulladásban levő bőr, ekcéma, herpesz, szemölcs, rovarcsípés esetén: egy vattapamacsot a telitett sóoldattal nedvesítsen be, és rögzítse a kívánt testfelületre naponta többször, legalább 1 órán át. Lehetséges kezdeti rosszabbodás, ami a só méregtelenítő hatására utal. Türelmesen folytassa a kezelést, hamarosan tapasztalja a javulást. Rovarcsípésnél: nedvesített sókristállyal dörzsölje be a bőrét.

Borogatás
Koncentrált Himalája sóoldattal nedvesítsen be egy ruhadarabot és ezzel borogassa a fájós testrészt. A borogatás lehet meleg vagy hideg.
Alkalmazás:
Hideg borogatás: Artritis, köszvény, rándulás, ficam, zúzódás
Meleg borogatás: kötőszöveti reumás megbetegedések pl.: teniszkönyök
Forró borogatás: máj és epepanaszok, gyomor és bélzavarok, vesepanaszok


Csontritkulás
Üres gyomorra igyon minden reggel 1 kiskanál sóoldatot szénsavmentes ásványvízzel. Napközben is igyon elég mennyiségű vízet. Készítsen meleg borogatást, amely kellemes a bőrének. A Sole koncentráció legalább 10%-os legyen. Töltsön meg egy vászonzacskót sókristállyal - használhatja sópárnánkat - és tegye a sűtőbe. Kb. 40 fokosra melegítse fel, majd helyezze azt a fájó testrészre 20 percig. Ha a karjában vagy lábában érez fájdalmat, vegyen legalább 10%-os koncentrációjú sófürdőt. A vízet a testhőmérsékletre állítsa be. 10 liter víz + 1kg fürdősó = 10% koncentrációjú sófürdő



Sószappan
100 %-os kristálysó, semmilyen adalékot nem tartalmaz. Mindenféle bőrtípusra használható. Pattanásos bőrű fiataloknál egyensúlyba hozza a hormonháztartást, és emellett gyulladáscsökkentő hatása is van.
Bőrbetegségek esetén pl.: pikkelysömör, ekcéma, neurodermitisz, allergia, gomba stb szőrtűsző gyulladásra, herpesz kezelésére, rovarcsípésre.
Hölgyeknek gyantázáshoz, epiláláshoz, uraknak borotválkozásnál kitűnő.
 

 Sóing
Láz, megfázás, influenza esetén készítsen 2-8%-os Himalája sóoldatot. Ebben nedvesítsen meg egy pamutpólót. Enyhén csavarja ki, majd bújjon bele és tekerjen maga köré száraz törülközőt. Feküdjön le. Fél óra után megkezdődik az izzadás. 1-1,5 óra után vegye le a sóinget, zuhanyozza le az izzadságot, és pihenjen további 1 órát. Kiváló méregtelenítő hatása van, és az anyagcserét aktíválja.
Fürdősó megrendelése 0,5 kg - 1kg - 3kg - 5kg és 10kg darabos és kristályos fürdősó, 1kg-os gyógynövényes és 400 gr-os illóolajos Himalája fürdősók



Sózokni
Egy pár pamut zoknit itasson át 3-5 %-os sóoldattal. (1 liter vízhez 5dkg só)
Nedvesen húzza a lába(i)ra és tekerjen köré egy száraz törülközőt. Legalább egy órán át hagyja a lába(i)n.
Alkalmazás: köszvény, hideg láb
Fürdősó megrendelése 0,5 kg - 1kg - 3kg - 5kg és 10kg darabos és kristályos fürdősó, 1kg-os gyógynövényes és 400 gr-os illóolajos Himalája fürdősók

Sópárna
Lenzsákba töltött kb. 1 kg Himalája kristálysó, melyet hidegen és melegen is alkalmazhat. Helyezze a sópárnát 50-60°C-os sütőbe 10-15 percre vagy a mélyhűtőbe fél órára. A meleg vagy hideg sópárnát tegye kb. 20 percre a fájos testrészére. Mikrohullámú sütőben nem szabad melegíteni!!!
Alkalmazás: meleg sópárna: középfülgyulladás, vesefájdalmak, máj-, epepanaszok, degeneratív izületi fájdalmak, hátfájás,
hideg sópárna: köszvény, Artritis, rándulás, zúzódás, ficam


Kristálysó-peeling, testradír
A kristálysó-Peeling egy só-illóolaj keverék, amely ideális a méregtelenítéshez. Dörzsölje be az egész testét. A felkenés során többször keverje fel a mixturát. Tekerjen maga köré egy törülközőt és takarózzon be. Legalább 30 percen keresztül hagyja hatni a Peelinget. Egy idő után kellemes melegség tölti el szervezetét, mivel a cellák elkezdenek dolgozni. Végezetül öblítse le bőrét langyos vízzel és itassa szárazra. Hetente egyszer, vagy szükség esetén többször is elvégezhető.
Alkalmazás: stressz, regeneráció, bőrproblémák, narancsbőr, pikkelysömör, méregtelenítés, salaktalanítás, ránctalanítás

Kristálysó peloid, Kristálysóiszap
A kristálysó Peloid természetes ásványi iszap, amely az idők folyamán a Himalája sóbányák tavaiban kikristályosodott, majd a meder aljára lerakódott ásványokból készül. Az ásványokat kolloid nagyságúra (1-500 millimikron) darálják és kristálysó oldattal keverik össze. A peloid hidratáló hatása miatt képes a kiszáradt (dehidratált) cellákat újra vízzel ellátni. Alátámasztja a bőr természetes regenerációját, neutralizálja a bőrrendellenességeket, megakadályozza a ráncképződést és feszessé teszi a bőr felső rétegét. A peloidot kenje fel vékonyan az érintett testrészre. A szem és száj környékét hagyja ki. Hagyja 15-20 percen keresztül száradni, majd langyos vízzel mossa le. Lemosás után ne használjon krémeket!
Elfelejtheti a kőolaj származékokból készült világmárkákat, melyeket eddig hidraltáláshoz és ráncok ellen használt.
Alkalmazás: hetente egyszer, vagy kétszer.

Kristálysóiszap-pakolás
A sóiszap nem csak kozmetikai célokra használható, hanem minden olyan gyulladásos problémánál, amelyre a hideg jó hatással van. A peloidot kenje fel vékonyan a beteg testrészre és tekerje körbe egy nedves ruhadarabbal (legjobb, ha sóoldattal nedvesíti be). Hagyja pár órán át hatni, majd mossa le langyos vízzel.
Alkalmazás: Artritis, köszvény, ficam, rándulás, zúzódás
Tipp: A peloidos üveget használat után mindig zárja le, különben kiszárad. A peloidot kiszáradás esetén töltse fel újra telített sóoldattal.




Kristálysó-ionizátor
A kristálysó ionizátor ultrahanggal működő készülék, amely képes a Himalája kristálysó oldatot ionizálni. A használatával elért klíma hasonló, mint a tengereknél. A levegőben levő pozitív töltésű porszemeket megköti, így a helység levegőjét megtisztítja. Két órai használat után a helységben egy neutrális rezgésminta épül fel.
Alkalmazás: a helység levegőjének javítása, elektroszmog neutralizálása, porszemek és virágporok megkötése a levegőből, légúti megbetegedések, asztma, szénanátha, alvászavarok
Tipp: A hálószobában lefekvés előtt 2 órával helyezze üzembe a kristálysó-ionizátort.
Fontos: A kristálysó-ionizátort ne keverje össze a párásító készülékkel. Csak a kristálysó-ionizátor képes a sóoldat elpárásítására.

Kristálysó lámpa
A Himalája kristálysó lámpa hasonlóan működik, mint az ionizátor, de itt az ionizáció természetes úton történik. A sólámpa megköti negatív ionjaival a levegőben többségben levő pozitív ionokat, a benne levő izzótól felmelegszik és ezáltal magába szívja a levegő nedvességét. Felülete nedvessé válik, ezáltal létrejön egy ionmező. A kristálysó lámpa semlegesíti az elektromágneses rezgéseket (TV, számítógép) és a pozitívan feltöltött helység levegőjét. A sólámpák színeinek gyógyító hatása is van (színterápia).
2-3,5 kg-os sólámpa elegendő egy kb. 20 négyzetméter területű helységre. Az elvégzett tesztek azt bizonyítják, hogy a hiperaktív gyerekeknél, akik koncentrációs és alvási zavarokban szenvedtek, rövid idő alatt jó eredményeket lehet elérni.
Alkalmazás: koncentrációs zavarok, alvászavarok, elektroszmog, idegesség
Tipp: A kristálysólámpát állítsuk lehetőleg a sugárzó készülékek közelébe.

Kristálysó floatárium
A floatárium a kristálysófürdő speciális változata. Egy amerikai agykutató, prof. John Lilly (1954) konstruálta az első floatáriumot, más nevén Samadhi-Tankot. A kristálysó-floatárium ennek a továbbfejlesztése. Először a NASA használta az asztronauták edzésére, a súlytalanság érzésének megismeréséhez. A kristálysó-floatáriumban egy 26%-os telített kristálysó oldatban lebegünk egy piramis alakú, zárt tankban. A külvilágtól teljesen el vagyunk zárva, se fény, se zaj nem jut be. A sóoldat hőmérséklete megegyezik a testünk hőmérsékletével, ezért testünknek nem kell energiát fektetnie a hőmérséklet kiegyenlítésére. Széleskörű tudományos vizsgálatok bizonyítják, hogy a floatáriumban való tartózkodás kitűnő stresszfeloldó módszer. A vérnyomás normalizálódik, függetlenül attól, hogy az magas vagy alacsony. A reumás panaszok csökkennek, az immunrendszer felerősödik. Sok esetben egy floating után testsúly csökkenése állapítható meg.
Alkalmazás: Stressz, merevség, krónikus fáradtság, anyagcsere aktiválása, krónikus fájdalmak, izom és izületi problémák, immunrendszer erősítése, bőrbetegségek, depresszió, koncentrációs zavarok, gyógyulási folyamatok meggyorsítása.




FIGYELMEZTETÉS: Az információ a Himalája kristálysó megismertetése és bemutatása céljára szolgál. A kristálysó hatása egyénenként változó lehet. A leírás olyan információkat tartalmaz, melyeket orvosok, szakértők, illetve gyógyult emberek írásban megjelenítettek. Ha gyógyszeres kezelés alatt áll, vagy terhes, illetve szoptat, vagy olyan betegsége van, melyet még nem diagnosztizáltak, nem kezeltek, előzetesen mindenképpen konzultáljon orvosával. Ha változtatni kiván a életvitelén javasoljuk, hogy beszéljen orvossal vagy alternatív gyógyítással foglalkozó szakemberrel.

Vörösáfonya a veséknek

Az áfonyák népes családjába több, mint háromszáz fajta tartozik. Nálunk legismertebbek az ún. kék és a vörösáfonya, melyeket gyümölcsként, lekvárként fogyasztunk, illetve mostanában már áfonyával dúsított müzlit is vásárolhatunk egyes szaküzletekben. Most azonban nem az áfonya finom ízéről, hanem egyedülálló gyógyhatásáról írunk...

Mi a tőzegáfonya?
A tőzegáfonya a vörösáfonyához hasonlóan piros, de nagyobb bogyójú gyümölcs. Hazánkban mindkettő ritka és védett növény - egy egyed eszmei tíz ezer forint.
A tőzegáfonyának (angol nevén cranberry) két változata van: a cseresznye méretű amerikai "nagy cranberry", a Vaccinium macrocarpon, valamint az Európában talalható Vaccinium oxycoccus , a "kis cranberry".
Az amerikai tőzegáfonya gyümölcsének gyulladások elleni gyógyító hatását már az amerikai indiánok is ismerték. Az "Új világ" meghódítása óta egyre elterjedtebben használják - ma főleg kivonatának kapszulázott formáját -, elsősorban húgyúti bakteriális fertőzések megelőzésére, kezelésére. Ezen kívül a tőzegáfonya rendkívül magas proanthocianidin tartalmának köszönhetően elsőrendű antioxidáns, gátolja a szervezet sejtjeinek öregedését.
Hogyan hat a tőzegáfonya?
A nőknél makacs fájdalommal járó húgyúti bakteriális fertőzéseket legtöbbször az E. coli baktériumok elszaporodása okozza. Könnyen kialakul terhesség alatt, menopauzában lévő nőknél, a higiéniai követelményeket figyelmen kívül hagyó szexuális kapcsolatok révén, férfiaknál prosztatagyulladás esetén.
Egyeseknek a vizeletében jelenlevő természetes anyag (glükoprotein) képes az E. Coli baktériumokhoz kapcsolódni és megakadályozni, hogy a baktérium a húgyhólyag/húgyút falához kapcsolódva szaporodjon és gyulladást okozzon. Akiknél viszont ez az anyag hiányzik, vagy csak kis mennyiségben található meg, sokkal érzékenyebbek a megbetegedésre.
1994-ben a Weber State University (USA) kutatói kimutatták, hogy a tőzegáfonya a human glükoproteinhez hasonlóan viselkedő anyagot tartalmaz, mely képes meggátolni az E. Coli baktérium megtelepedését a húgyút falán. Ez tehát a tudományos magyarázat jelenleg arra, hogy miért képes a tőzegáfonya megelőzni illetve gyógyítani a húgyúti bakteriális fertőzéseket.
Tőzegáfonya a gyógyításban
A Harvard Egyetemen 1994-ben végeztek tőzegáfonyás kezelést visszatérő húgyúti fertőzésben szenvedő 153 idősebb nő bevonásával. Az esetek 90%-ban a tünetek 32-100%-os javulását találták. Az eredményeket megerősítették a Weber State University klinikai eredményei (Prof. E. Walker, 1997) is. Az egyetem kutatói sikeresen alkalmazták a 400mg-os kapszulázott tőzegáfonya-koncentrátumot a húgyúti fertőzések megelőzésére, kezelésére.
Finnországi klinikai vizsgálatok szerint a tőzegáfonya-koncentrátum szignifikánsan csökkentette a fertőzések kiújulását (Brit. Med. J., 2001, 322:1-5). A tapasztalatok szerint a tőzegáfonya elősegíti a krónikus bakteriális fertőzések gyorsabb gyógyulását, lecsökkenti az antibiotikum-kezelés időtartamát, ami azért fontos, mert az antibiotikumok huzamosabb időn keresztül történő fogyasztása a szervezetben mycosishoz vezethet...
Miért ígéretes az tőzegáfonya?
Jelenleg a húgyúti fertőzések megelőzésére a tőzegáfonya egyetlen alternatívája a rendszeres antibiotikum-szedés. Viszont az antibiotikum nem optimális megoldás az esetleges allergiás reakciók, s nem utolsó sorban az antibiotikummal szemben rezisztens baktériumfajták kifejlődésének kockázata miatt. Az allergiás reakció veszélye a tőzegáfonya esetében elhanyagolható. Antibiotikum-rezisztens baktériumtörzsek sem tudnak kialakulni, mivel a tőzegáfonya meggátolja az E. coli baktériumok szaporodását.
Orvosi tanácsok Dr.P. Barnay -tól
"Praxisomban, ha akut - vagyis újonnan jelentkező - húgyúti fertőzésben szenvedő beteggel találkozom, a betegséget okozó baktériumok elpusztítására egy egyszeri vagy egy napi adag antibiotikumot rendelek. Emellett a tőzegáfonya-koncentrátumot tartalmazó kapszulából kell szedni naponta kétszer egyet legalább egy hónapon keresztül az újabb fertőzés elkerülésére, amíg a húgyhólyag meggyógyul.
Ha egy beteg ismételt fertőződésre panaszkodik, ugyanezt a kezelést javaslom azzal az eltéréssel, hogy a tőzegáfonya kapszulát változatlan napi adag mellett három-négy hónapig kell szedni. Ha ezalatt az idő alatt nem lép fel újabb fertőzés, abba lehet hagyni a kapszula szedését. Néhány beteg további, de rendszertelen fertőzést tapasztal, amelyek könnyedén kezelhetők. Viszont azoknak, akik a fertőzés gyakori kiújulására panaszkodnak, a kapszula további szedését tanácsolom, akár egész életükre.
A tőzegáfonya azon betegeknél is hatékony lehet, akik vizeletürítési nehézségekkel - prosztata-megnagyobbodás bizonyos idegrendszeri rendellenességek, mint a szélütés, vagy nyitott gerinc - küzdenek.
Ha a vizelet a húgyhólyagban marad, a baktériumok nagyobb eséllyel kapcsolódnak a húgyhólyag sejtjeihez. A katétert használó betegek szintén megnövekedett fertőzési kockázatnak vannak kitéve, hiszen a baktériumok a húgyhólyagba juthatnak, valahányszor az idegen test bevezetésre kerül. Nincs tudomásom ezeken a betegeken végzett tanulmányról, de valószínűnek tűnik, hogy a tőzegáfonya hőn óhajtott enyhülést jelenthet a számukra.
Tapasztalatom szerint sokan alkalmazzák saját elhatározásból a tőzegáfonya kapszulát, ezért is lehet, hogy a tíz legkeresettebb étrendkiegészítő közé tartozik. Orvosi felügyelet nélküli folyamatos szedés esetén naponta egy kapszula bevétele elegendő. Veszélyeztetett időszakban (menopauza, vesekőproblémák, vízi sportolás, strandolás) indokolt a napi két kapszula fogyasztása.
Hólyaghurut jelentkezésekor a dózist napi 3 kapszulára ajánlott emelni. Figyelem: ha a tünetek nem javulnak 2-3 napon belül, orvoshoz kell fordulni! A tőzegáfonya kapszulákat egy órával étkezés előtt, vagy két órával étkezés után kell bevenni. Feltétlen fontos sok folyadékot fogyasztani (legalább napi 2 liter víz, tea, stb.), mivel az mossa ki a szaporodásában gátolt baktériumokat a húgyútból. "
Az étrendkiegészítő tőzegáfonya kapszulák fogyasztása egyaránt javasolt mind nőknek, mind férfiaknak, minden korosztálynak. A készítménynek mellékhatása, ellenjavallata nincs.
Kapcsolódó anyag:

Dr. Ősapay György

2012. június 26., kedd

Szepes Mária Tarot lapok


I. Mágus vagy! Gondolataiddal szünet nélkül teremtesz a láthatatlan síkokon. Vigyázz hát, hogy gondolataid mindig a fehér úton járjanak, nehogy olyan csírákat lobbants életre, amelyekből rózsa helyett kígyó bújik elő.

II. Figyeld belső szentélyed Papnőjére, aki a Bölcsesség könyvét őrzi benned. Ő gondoskodik arról, hogy oldásod tüze ki nem hunyjon, s ahogy rajta keresztül - ha figyelsz! - mindig megkapd a magasabb világok üzenetét.

III. Győzd le a fizikai szépség varázslatát: Mája csapdája csupán. Lásd meg röntgenszemekkel a vigyorgó csontvázat a selyemlepel alatt, s cseréld át múlhatatlanra a mulandó értékeket!

IV. A megnyilvánulás világában a hatalom a másik buktató. Kerüld el messzire ezt a csapdát. De ha mégsem tudsz kitérni előle, alázattal viseld. Akkor nem bukhatsz el.

V. Magasabb önvalód állandó jelenléti tudata hassa át mindennapjaidat. Ha ezzel a tudattal érzel, gondolkozol és cselekszel, Ő cselekszik benned és általad. Ezzel közelebb léptél Hozzá, s máris csillagaid fölött cselekedtél.

VI. Ami Egy volt, ismét eggyé akar lenni. De ne a húsban keresd a kiegészülést. A Hexagrammát - a poláris ellentétpár egyesítését - csak a kerub síkján hozhatod létre.

VII. A keréknek forgás a törvénye: a felszálló fázis mindig alámerülés követi. Vigyázz, hogy el ne kapjon a diadal mámora - s akkor nem kaphat el az alámerülés sodra sem!

VIII. A legnagyobb erőpróba az önlegyőzés. Ha naponta legyőzöd magadban a kis erőszakosságok és indulatok ugrásra lendülő apróvadjait, olyan erőt fejlesztesz ki vele, amellyel végül le tudod majd győzni a Vörös Oroszlánt is.

IX. Kövesd a Remetét! Ő már ismeri a magány kimeríthetetlen gazdagságát: a Mindenséggel való állandó kontaktust. Minden földi értéket elvetett már, s csak a lámpája - a titkos tudás világossága - és a botja - a vándorlás tudata - kíséri testről testre, csillagról csillagra, síkról síkra.

X. A sors kerekét s a létkereket láthatatlan középpont körül a fehér és a fekete erők pergetik. Sodrából, amely a születések szüntelen ismétlődéséhez tapaszt, csak úgy szabadulsz, ha megteszed a rejtélyes mozdulatot a Tao kapuja: a mozdulatlan középpont felé.

XI. Tévedhetetlen és szigorú bíró a karma: gondolataidat, érzéseidet éppúgy leméri, mint tetteidet. Mindhárom testedben ügyelj ezért a tisztaságra: érezz, gondolkodj és cselekedj mindig azzal a megfontolással, hogy minden mozdulatoddal jövő inkarnációid sorsábráját szövöd.

XII. Égesd magadba a XII-es pozitúráját! Vesd meg lábadat szilárdan a mentálsík egyedül reális valóságtalaján - s a fordított optika gravitációs súlyponttolódása felnyitja Titkos Szemedet!

XIII. Érettséged aranypróbája: mennyire látsz mögé a Halál álarcának. Ha elégeted titkos szemeddel a komor díszletet, meglátod mögötte a mosolyos valóságot: hogy az, mait halálnak féltél, csupán síkváltás, hogy amit itt marad: csak anyagba vájt engramja annak a lénynek, aki egy magasabb rezgésszámú, valóságosabb koordinátarendszerben folyatja tovább életét.

XIV. A benned élő szárnyas kerub segítségével egyenlítsd ki magadban a fehéret és a feketét, hogy létrejöjjön a stabil egyensúly. Akkor fejtetődön kigyúl a fényjel, mentális erőid áthatják asztrálvilágodat, s asztráltested szellemivé finomul. A messiások állapota ez!

XV. A Démon az indulatokon és a nyers szexen keresztül nyer uralmat feletted. Győzd le - s úrrá leszel a Nagy Mágikus Ágens felett. Legyőzni a Démont annyi, mint megváltani. Megváltani pedig szeretettel lehet. Ha a Démon uralmi pillanataiban a szeretet áramát kapcsolod be magadba, vagyis hatossá transzformálod a tizenötöt, végrehajtottad ezt a csodát.

XVI. Ugorj ki! - ugorj ki személyiséged Bábel tornyából! Szüntesd meg személyiséged önös zárlatát! Elnyered vele a mindenségtudatod, vagyis a 16-os redukciója után 7-est kapsz. Tehát győzelmet aratsz.

XVII. Érintsd meg csillagaid terelő irányzatát, s engedj nekik. Vezetnek! He ellenük szegülsz, erőfölényükkel ütközöl, s csak összetörsz.

XVIII. Ahogy érik benned inkarnációid bölcsesség-gyümölcse, úgy vonódik össze kifelé irányuló kapcsolatkeresésed a befelé-, tehát a végtelenbe néző, bölcs Remete attitűdjévé. A 18-as 9-essé redukálódott. Örülj ennek a redukciónak: jele, hogy inkarnációd nem volt hiábavaló!

XIX. Ahogy a Nap életadó forrása a világnak, úgy légy te is sugárzó fénycentruma környezetednek: mosolyogj rá belső napoddal a világra, és a világ ezerszeres tükrözéssel fog visszamosolyogni rád!

XX. Teremts kontaktus magasabb önvalóddal: figyelj a belső hangra, s ha meghallod, tudd, hogy fejlődésed döntő fordulóhoz érkezett. Mágikus akaratod végső koncentrációjával vond vissza ekkor életre kelt bálványaidból lekötött erőidet - s azok birtokában képes leszel a pozitúra-változtatás végrehajtására.

XXI. A Világ: a milliárd szikrává szétrobbant Szellemi Tűzgóc elkülönült kis egóinak keringése saját, vélt középpontjuk körül. A szédítő tűztánc forgatagából kiléphetsz, ha öntudatod középpontját visszaemeled az Egyetemes Középpontba. A nagy beavatottak szerint ez egyetlen mozdulat. Keresd ezt a mozdulatot, és igyekezz végrehajtani!

XXII. Vesd el szorongásaidat, félelmeidet, a világhoz s előítéleteidhez tapadó görcseidet - és megszűnik feletted a fizikai gravitáció anyaghoz húzó ereje. Szabad léssz, mint a madár, s főnixként szállsz fel a Napba az Egyetemes Szellemi Tűzgóc gyémántfehérségű fókuszá
l

Gyógynővény receptek


Népgyógyászati receptek



Az Egészségügyi Világszervezet Konferenciája összefoglalta, hogy
tanítani kell a népi gyógyászatot, de az Európai Unió ellensége
ennek a tevékenységnek. 2011-től nem ismeri el az EU a gyógyfüvekkel
való gyógyítást, csak a termék-kiegészítőket.

Szabó György 81 éves és teljesen egészséges. A lányának adja át
tudását, hogy továbbvigye az Ő gyógyító munkáját. Rajtuk
kívül van még egy asszony, akit úgy hívnak, hogy Reza asszony.
Egy konferencián kérdezték Gyuri bácsitól, hogy miért nem használja
Magyarország a rengeteg gyógynövényt, hiszen 400
féle gyógynövényünk van.
Elmesélte, hogy a Bükkben nagyon sokat tartózkodik napon, és így
keletkezett az arcán egy melanoma. Az orvos azonnal azt mondta, hogy
meg
kell műteni ezt a rákos foltot és kemoterápiát is javasolt. 3 hónap
kezelés után saját magát gyógyította meg Gyuri bácsi.

BŐRRÁKRA:diólevél, fehérfagyöngy, bíborhere virág 3-3-3 grammot
összekeverünk, csinálunk belőle egy tinktúrát, és ezzel kell kenegetni
a rákos szemölcsöt, vagy foltot és teljesen leszárad, majd
tünetmentes lesz az ember. Naponta 2 csészét is el kell fogyasztani
ebből az italból.

KORPÁS ÉS ZSÍROS HAJ:3 gr. Diólevelet le kell forrázni 2 dl.
vízzel, majd 10 perc után be kell dörzsölni a megmosott hajba és 10
percig rajta hagyni, majd leöblíteni. Ha nem öblítjük le, akkor a
hajhagymákat működésre serkenti és hajnövekedés lesz.

AGYI VÉRELLÁTÁS:félig megtöltünk egy kisebb dunsztos üveget
megpucolt fokhagymával és 2 dl. almaecettel leöntjük. Ezt érleljük
legalább egy héten keresztül, majd a két nyaki eret két oldalt
időnként bekenjük és beledörzsöljük az érbe.

AGYI EREK TISZTÍTÁSA:Cavinton helyett:3 gr. kis téli zöld meték
és 3 gr. orvosi veronika ezt leforrázzuk 2 dl vízzel 10 perc állás
után megisszuk, naponta 2x 1-1 csésze.

FOGÍNYGYULLADÁS, ÉS SZÁJÖBLÖGETÉSRE A LEGJOBB:3 gr /egy csapott
evőkanál/ diólevél 2 dl. felforralt víz, 10 perc állás után beletenni
valamilyen kis üvegbe és minden fogmosás után ezzel öblögessünk.

CSONTRITKULÁS:Tyúktojást megmosni, ha kiürítettük a fehérjét és
sárgáját, akkor belül van egy vékony hártya, azt ki kell húzni belőle,
megszárítani, leőrölni és naponta egy kávéskanállal belekeverni az
ételbe.

PORCKORONGKOPÁS, AMIKOR A ZSELÉS ANYAG KIFOGY A PORCOK KÖZÜL:
A boltokban kapható ételzselatint /a ráírt elkészítési mód szerint/
elkészítjük, és amikor már dermed, öntsünk még rá forralt vizet, és
villával törjük át, hogy kenhető legyen, a fájós részre rákenjük
esténként, úgy,hogy bevizezzük, vagy a térdünket, vagy a könyökünket,
vagy a gerincünket és belemasszirozzuk, teljesen beszívódik, ami még
marad a bőrünkön, azt nedves ruhával töröljük le. Naponta egy
mokkáskanállal együnk is belőle, garantálja, hogy 6 hónap után
visszatermelődik a zselé a porcok közé.

KÖTŐHÁRTYA GYULLADÁS A SZEMEN:szemvidítófű egy csapott evőkanál 2
dl. víz, leforrázni 10 perc állás után ezzel kenegetni a szemet.

SZEMÜNKRE, HA MÁR NEM LÁTUNK JÓL:diólevél tea, egy csapott
evőkanál, 2 dl. víz, leforrázni, 10 percig áll és ezzel kenegetni,
vagy beáztatott vattapamaccsal betakarni a szemet és 10 percig
pihentetni.
Ha zöldhályog van, akkor 1 évig kell használni.

HOMLOK, ORR, FÜL ÉS ARCÜREGGYULLADÁS:diólevél egy cs. evőkanál
tea, 2 dl. forróvízzel forrázni, 10 perc állás után naponta 1x2x
felszívni és próbálni bent hagyni az orrüregben, úgyis egy idő után
kifolyik. A szájat és torkot öblögetni ugyanevvel a teával, a
megmaradt megáztatott diólevelet éjszakára a fájós helyre
dunsztkötésben rakjuk rá a területre. A papsajt tea hidegen készül,
2-3 órát állni hagyjuk, és ezzel kenegessük be az orrjáratot.
Mandulagyulladás esetén: közönséges galajteát kell inni. Náthára és
köhögésre a bodzavirágból készült tea a leghatásosabb.

LEGTÖBB PENICILLIN A PÓKHÁLÓBAN VAN

PAJZSMIRÍGY, AKÁR ALUL, AKÁR FELÜL MŰKÖDIK:Apróbojtorján teát
korlátlan ideig kell inni: egy csapott evőkanál, 2 dl. vízzel
leforrázni és naponta meginni. A diólevél teát ugyanígy kell
elkészíteni, ezzel gargalizálni kell, majd szép lassan kortyokban
meg kell inni. A visszamaradt diólevelet éjszakára dunsztkötésként
fel kell tenni a nyakra.

ALLERGIA ÉS ASZTMA:Vagy martilaputea, vagy útifű tea, vagy fehér
pemetefűtea, kígyószisztea, ezerjófűtea. 1 csapott evőkanál, 2dcl.
forrásban levő vízzel leöntjük, 10 perc állás után meginni. EGY ÉVIG
KELL INNI, ÉS TELJESEN TÜNETMENTES LESZ AZ EMBER. A legjobb köptető:
ökörfarkkóróból készült tea: 1 csapott ek. tea, 2 dl. forróvízzel
forrázni, 10 perc állás után inni.Egyébként lehet kapni a Gyuri
bácsi féle Bronchitis teakeveréket, interneten is
megrendelhetőwww.gyorgytea.hu-n

MÁJ ÉS EPE:Nagyon sok bennünk az idegen anyag, sok a különféle
vegyszer az élelmiszerekben, volt egy konferencia és ott elmondták, ha
továbbiakban is ennyi vegyszeres ételt eszünk, a fehér emberekből
csak 7% marad meg a földön.
KESERŰ ÉTELEKKEL KELL A MÁJAT TISZTÍTANI ÉS INGERELNI AZ ÜRÜLÉSRE AZ EPÉT.
Ilyenek: a pemetefű tea, az ezerjófű tea, a gyermekláncfű leveléből
készült tea, a rukkola saláta /nagy bevásárló központokban lehet
kapni lilás színű saláta/ nagyon keserű, de minden nap a salátánkba
keverjünk bele egy kicsit.

HA MÁR CISZTA VAN A MÁJBAN AKKOR A LEGJOBB a diólevélből készült
tea. 6 hétig kell inni és a leforrázott diólevelet dunsztkötésben
éjszakára a májra kell tenni.

MAGAS KOLESZTERIN:nem jó, mert az érfalakban lerakódik a zsír, normál
értéke 0-5.1, ha már 4 felett van az kifejezetten nem jó érték.
Tyúkhúr teát kell inni, addig, amíg az érték nem lesz jó.

EPEKŐ:minden, este sok retket kell enni, de csak este, mert
napközben szinte mérgezi a szervezetet a retek.

GYOMORÉGÉS:Étkezésnél, minden falatot legalább 60x meg kell rágni,
az íze is ilyenkor jön ki az ételnek. A hurutos gyomorsavat termel
és ettől ég a gyomor, ennek kiváltó oka a gyomorideg. 6 hétig 1
csapott evőkanál orbáncfű 2 dl. forróviz, 10 perc állás után minden
nap meginni.

A savtermelés csökkentésére fehérakácvirág tea.

Lúgosításra fehér árvacsalán tea.
A 6 hetes kezelés után 6 hét pihenő és megint lehet kezdeni elölről.
2 naponta meg kell inni 2 dl. vízben feloldott 1 teáskanál
szódabikarbónás vizet.

Széklet:Sok rostos ételt kell enni. Az alma lereszelve hashajtó, ha
pedig rágjuk, akkor hasfogó. Nagyon jó széklet van a szilvától,
szőlőtől, Igmándi keserűvíztől.
Ha szorulás van, akkor erősségi sorrendben az alábbi teákat lehet
fogyasztani:
Gyujtoványfű-tea,
mezei kotáng virág hígabb széklet
kökényvirág
kutyabengekéreg a legerősebb, vagy a bodza fiatal rügye.

Hasmenés:Nem jó a kamillatea, mert teljesen szétroncsolja a bélbolyhokat.
Diólevél tea fogyasztása 6 hétig.
Vadsóskamag nyersen darálva.


Aranyér:Nagyútifüvet zöld állapotában megmosni, megcsipkedni és
sűrűre elkészíteni, éjjelre rá kell kenni, még ha belül is van az
aranyér, akkor is rá kell kenni. Télen szárított állapotában nem olyan
hatásos, mint nyáron, de ha leforrázzuk az 1 csapott evőkanál
nagyútifüvet, és utána leöntjük róla a vizet 10 perc állás után,
ugyanúgy használhatjuk, mint zöld állapotában.

zület:pld. Köszvény: erdei málna levél és fekete hamvas szeder
összekeverve, 1-1 csapott evőkanállal 2 dl. forró vízzel leforrázva,
10 perc állás után naponta 2x egy-egy csésze, 2 hét alatt már
eredmény van. A hús evése egy héten 1x ajánlott, még ha nincs is
köszvényünk, akkor is.

Rheuma:réti legyezőfű
Ha a vesénk nem dolgozik rendesen, akkor a méreganyag lerakódik az
izületekben. Vesét működteti, tehát vízhajtó:a bodzavirág tea,
aranyvesszőfű, yírfalevél /még vesekő esetén is hatásos napi 1 csésze
fogyasztása esetén/, tejoltógalaj, csalántea /de csak 6 hétig lehet
inni, majd 6 hét pihenő után újabb 6 hét/.

Lábizzadás, vagy körömgomba, vagy hidegláb:diólevélből készült
teával mosogatni, vagy áztatni a lábat.Lábgomba esetén
pedig:tölgyfakéreg teát kell használni. Éjszakai izzadás elkerülése
végett a zsálya tea a legjobb esténként.

Magas vérnyomás:vagy a vesétől, vagy a szívtől, vagy a koleszterintől van.
Ha a vesétől van /ezt orvos állapítja meg, hogy jó-e a vesénk/,
akkor a vízhajtásnál leírt teákat kell iszogatni naponta 2
csészével.
Ha a szívvel van a gond /orvos/, akkor a galagonya virágos
hajtásából készült tehát kell naponta 2 csészével fogyasztani, a
szívizmokat rugalmasan tartja, a szívritmust, pedig szabályozza.
Baloldali hátsófali szívinfarktus elkerülése végett 2-3 naponta 1-2
csészével kell meginni 160-as vérnyomás felett.
Minden reggel fehérfagyöngyből készült teát kell inni, amit hideg
vízben egész éjjel áztatunk, és reggel meglangyosítjuk, a legjobb
vérnyomáscsökkentő tea.
65 éven túl 1 hónapban 1x vagy 2x cickafark te egy nap két csésze
hirtelen szívhalál elkerülése végett.

Vashiány:szederlevélből készült tea a legjobb.

Immunerősítés: Kakukkfű tea napi egy csésze, vagy aBéres csepp és
C-vitamin /pld. csipkebogyó, amit áztatni kell, a méregzöld színű
paprika, káposztafélék, savanyú káposzta, citrom, citrusféle
gyümölcsök. Megázásos időszakban, pedig naponta inni a bugás
macskamenta teát /én iszom nagyon finom/.

Prosztata: Ha éjjel 2-nél többször kell pisilni, és akadozva jön a
vizelet:1 hónapban 1x kisvirágú füzike tea 2 x 1 csészével. Meg kell
tanulni a prosztata-tornát, ami abból áll, hogy a pisilést meg kell
szakítani többször, és ezzel izmosítják a prosztatájukat a
férfiak.Ha már megnagyobbodott a prosztata, akkor a következő teát
kell inni, amit forrázni kell: PORCSINFŰ, KORPAFŰ, KISVIRÁGÚ FÜZIKE,
ezt össze kell keverni és 1 púpozott evőkanál teát le, kell forrázni
2,5 dl. vízzel, 10 percre lefedjük és állni hagyjuk, naponta 1
csésze.

Klimax:Ösztrogénhiány - cickafark tea, palástfű tea, pásztortáska
tea összekeverve és minden nap 2x 1-1 csésze.

Női szőrösödés:Androgén erősödés van az illető hölgynél, ez a
férfihormon. Korlátlan mennyiségben kell inni a fodormenta teát.

Ciszta, vagy mióma a petefészken:diólevél tea 1/2 l készíteni,
ebből 2 dl. -t meginni és a maradék 3 dl-rel irrigálni, éjszakára,
pedig a megáztatott füvet a hasra tenni és átkötni.

Cukorbetegség esetén a Béta sejt ellustul, és szinte várja az inzulint.
Megelőzésre: szederlevél tea bármennyi, bármikor
vagy: kukoricahéj tea
vagy: fehér babhéj tea 1-1 csésze, de ezt ritkán kell inni
Ha már kialakult a cukorbetegség és 6-7 körül van a cukor, akkor 3-4
hónapos olyan diéta, hogy nagyon kevés szénhidrátot szabad enni.
Sokat kell mozogni. A cukor legfelső határa 6 mmol.
Fekete áfonya teát kell fogyasztani napi 1 litert, mivel ez inzulinpótló.

agydaganat:minden nap egyszerű petróleummal, amit háztartási
boltokban lehet kapni a 2 nyaki ütőeret, kell bekenni és
belemasszírozni napjában többször.
A teák elkészítésének módja minden zacskón rajta van, hogy áztatni,
forrázni, vagy főzni kell-e?

ÉJFÉL ELŐTT KELL 2-3 ÓRA ALVÁS, EZ A LEGFONTOSABB ALVÁSI PERIÓDUSUNK.

DIÓLEVELET VI. hónap közepétől VII. hónap végéig kell begyűjteni és
árnyékos helyen megszárítani, de jobb biztonságos gyógynövényeket
árusító boltokban megvenni.

Mantrák magyara forditva





ÁD GURÉ NAMÉ, DZSUGÁD GURÉ NAMÉ,
SZAT GURÉ NAMÉ, SZIRI GURU DÉVÉ NAMÉ.
Ez a Mangala Csarn Mantra, melyet védelemre kérünk. Az emberi test körüli elektromágneses mezőt borítja körül védő fénybe. Jelentése: "Tisztelettel hajlok meg a legfőbb (belső) Tanítóm előtt, Meghajolok elmúlt korok bölcsessége előtt, Meghajolok az Igaz Bölcsesség előtt, Meghajolok a végtelen, láthatatlan bölcsesség előtt."




ÁDI SHAKTI, ÁDI SHAKTI, ÁDI SHAKTI, NAMÓ NAMÓ
SZARAB SHAKTI, SZARAB SHAKTI, SZARAB SHAKTI, NAMÓ, NAMÓ
PRITUM BÁGVATI, PRITUM BÁGVATI, PRITUM BÁGVATI, NAMÓ NAMÓ
KUNDALÍNI, MATA SHAKTI, MATA SHAKTI, NAMÓ NAMÓ.
Az Első Shakti Mantra az Isteni Anyaság rezgésére segít ráhangolódni, a legmélyebb védelmező, és újrateremtő erőt hívja elő. Ez a mantra eloszlatja a félelmeket. Az ÁDI SHAKTI jelentése: "legősibb erő", "Szarab Shakti" jelentése: "minden erő", "Pritum Bágvati" jelentése "istenen keresztül teremtő". A Namó pedig azt jelenti: "tisztelettel hajolok meg".

EK ONG KAR, SZAT GUR PRASZAD, SZAT GUR PRASZAD, EK ONG KAR.
Ez a Mágikus Mantra, melyet az ereje és szentsége miatt neveztek így el. Sok könyvnyi magyarázat szól erről a mantráról. Fontos tudni, hogy ne vigyük túlzásba, ne használjuk túl gyakran ezt a mantrát. Jelentése: "Egy az Alkotó - Az Igazság a (belső) Tanító bölcsessége által jut el hozzánk."





EK ONG KÁR, SZAT NÁM, KARTA PURK, NIRBAO, NIRVÉR,
AKAL MÚRT, ADZSUNI, SZAI BANG, GUR PRASZAD, DZSAP!,
AD SZACS, DZSUGAD SZACS, HÁBE SZACS, NANAK HOSZI BÍ SZACS
Ez a Mul Mantra, a Gyökérmantra. Jelentése: " Mindenek Teremtője Egy. Igazság az ő neve. Amit tesz abban nincs félelem, nincs düh, halálon és születésen túlmutat, önmagát megvalósítva, valósan a (belső) Tanító bölcsessége és áldása által. Meditálj!: Ő igaz volt a kezdetekben, igaz minden korokban, igaz a jelenben is, Nanak mindig Igaz lesz."
 http://www.youtube.com/watch?v=DjbodQeOFog


EK ONG KÁR, SZAT NAM, SZIRI WA (HE) GURU
Ez az Adi Shakti Mantra, nagyon erőteljes segíti a Kundalini felemelkedését, és az elmének az emelkedett eksztázisban való elmerülését. EK jelentése "az Egy, mindennek lényege", ONG az a legősibb rezgés melyen keresztül a teremtés zajlik azóta is, a KAR "teremtés", SZAT "igazság", NÁM "a név, a való", SZIRI "végtelen nagy", WA "eksztázis", GURU "belső tanítás, bölcsesség". Együttes jelentése: "Egy a teremtő kinek neve Igaz. Végtelen az az eksztázis mely a Legfelsőbb Bölcsességből ered."

GOBINDÉ, MUKANDÉ, UDÁRÉ, APÁRÉ, HARIANG, KARIANG, NIRNÁMÉ, AKÁMÉ
Ez a Guru Gayitri Mantra melynek jelentése: "Megtartó, Megváltó, Megvilágosító, Végtelen, Pusztító, Újrateremtő, Névnélküli, Vágynélküli". Ez a mantra a két agyfélteke működését egyenlíti ki, és a Szívközpontra hat, segít az együttérzés, a türelem, a tolerancia és a Végtelennel való jóga/egyesülés megélésében.





GURU GURU WAHE GURU, GURU RAM DASZ GURU:
Guru Ram Das segítségét hívja a szellemi fejlődés segítségére és védelmező óvást kér ehhez.
HAR jelentése: Teremtő Végtelenség, a teremtő bölcsesség és akarat egyik neve
HARA ugyanaz kissé másképp.
HARI a Teremtés aktív formája

Har har har har gobindé, har har har har mukándé
Har har har har udáré, har har har har apáré
Har har har har háriang, har har har har káriang
Har har har har nirnámé, har har har har akámé
A Guru Gayitri Mantra négy Har-ral: ez a mantra az elmét a bőséggel áradó jólét és belső termtő erő rezgésére hangolja. Az Önvaló 8 arculatát nevezi meg. A HAR négy ismétlése a múltbéli akadályok ledöntését segíti és erőt ad. A félelmet  elköteleződöttségé és határozottságá alakítja át és a Köldök központ erőtartalékait aktiziálja. Támogatást és segítséget kér: ennek a mantrának a zengetésével minden erő előjön, hogy valós lényegünk és célunk megvalósításába segédkezzen.


ONG jelentése a teremtő - a legősibb rezgés mellyel minden teremtés zajlik.

ONG NAMÓ, GURU DÉV NAMÓ
Ez az Adi Mantra. Minden egyes Kundalini Jóga óra ezzel kezdődik. Ezzel hangolódunk rá belső magasabb énünk rezgésére. ONG "a határtalan teremtő erő minden jelenség és cselekedet megett". ("Om" vagy "Aum" az abszolút és formában meg nem jelent Isten neve). NAMÓ "tiszteletteljes üdvözlet, hívás", GURU "a belső megvilágosító bölcs erő / tanító", DEV jelentése "isteni, belső". Együttes jelentése: "Belső bölcsességhez fohészkodom."

ONG SZÓ HANG jelentése: "Teremtő Én Te vagyok", szívcsakra nyitó, erőt adó mantra.



PRÁNA, ÁPANA, SZUSUMNA. HARI.
HARI HAR, HARI HAR, HARI HAR, HARI.
A prána az univerzális életerő, ápana a kiválasztás-emésztés ereje, Szusumná a gerinc központi csatornája ehhez. Gyógyító erejű mantra, mely segít az energia felemelkedésében.

RÁ MÁ DÁ SZÁ, SZÁ SZÉ SZÓ HANG
Ez a Sziri Gayitri Mantra gyógyítás, gyógyulás céljából zengetik. Ra a nap, Ma a hold, Da a föld, Sza a Végtelenség. Sza a végtelen, Szé a végtelenség egyetemessége, Szó Hang jelentése "Én Te vagyok". Ra Ma Da Sza a Föld Mantra. Sza Szé Szó Hang az Éter Mantra.

SZA TA NA MA
Ez a Pandzs Shabad mely a világegyetem öt ősi hangrezgését idézi. "SZ" Végtelenség, "T" Élet, "N" Elmúlás, "M" Újjászületés. Az 5. hang az "A". Ez a Kundalini Jóga talán leggyakrabban használt mantrája.

SZAT NÁM
Ez a Mag Mantra, vagy Bidzs Mantra. Nagyon gyakran használatos a Kundalini Jógában. Szat jelentése: Igazság. Nám jelentése önvaló, név. Szat Nám jelentése: "Igazság az Önvalóm/Nevem". És ehhez az igazsághoz fohászkodom, mely mindannyiunkban közös. Ennek a mantrának a zengetése életre kelti a lelket. Egymás köszöntésére is használják.

SZAT NARÁJAN, WAHÉ GURU, HARI NARÁJAN, SZAT NÁM
Narájan a Végtelenségnek a víz elemmel kapcsolatos aspektusa. Hari Narájan a Teremtő életbentartó, mely azt aki ezt énekli intuitív módon gyógyítja meg. Szat Narájan az Igaz Megtartó Erő. Ez az ősi Csotáj Pad Mantra.
WAHÉ GURU
Ez a Guru Mantra, az eksztázis mantrája. Lefordítani így nem lehet, de éneklése felemeli a lelket.
WAHÉ GURU, WAHÉ GURU, WAHÉ GURU, WAHÉ DZSÍÓ
"A tudatosságom eksztázisa az én kedvesem."



2012. június 12., kedd

fájdalomcsillapító gyógynövények


Fájdalomcsillapító, izmok, izomfájdalmak, ízületek, ízületi és reumatikus fájdalmak és hasonló tüneteik kezelésére alkalmas gyógynövények

Ánizs (PIMPINELLA ANISUM L.)
Termesztett, kellemes ízű, illatú gyógy- és fűszernövény.
Fő hatásai:
Gyógyító illóolajaiból következnek, ezeket terméséből nyerik. Elsősorban görcsoldó, antibakteriális és fertőtlenítő, erősítő, emésztést serkentő, hurutoldó és köptető. Serkenti az anyatejtermelést.
Belsőleg:
A csecsemők és kisgyermekek gyógyításában fő hatásai miatt szívesen használt gyógynövény. Alkalmazható, ha az emésztőszervek működését erősíteni, serkenteni, fokozni kell, vagy ha a puffadás elleni szélhajtó, görcsoldó hatására van szükség. A máj munkáját könnyíti, a vesegyulladást és a hólyaggyulladást csökkenti, a vizeletkiválasztó rendszert fertőtleníti. A légzőszerveket illóolajával gyógyítja, a letapadt váladékok kiürülését előmozdítja a légutakban. A kismamák szoptatás során a tejelválasztást fokozó tulajdonsága miatt fogyaszthatják. Az élelmiszeriparban széles körben felhasználják: édességek, sütőipari termékek kedvelt fűszereként.
Külsőleg:
Reumatikus fájdalmak esetén bedörzsölő szer, oldja a merevséget, ezért az izmok és az ízületek fájdalmait csökkentő, hatásos szer.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Vesegyulladás, hólyaggyulladás esetén: édeskömény, apróbojtorján, fekete áfonya levél. Kismamák tejtermelése elősegítésére: kecskeruta, édeskömény társításával.
Figyelem az előírt adag betartásával a nem kívánatos mellékhatást elkerülhetjük (fejfájás)!

Borsmenta (MENTHA PIPERITA L.)
Termesztett évelő, közismert gyógynövény.
Fő hatásai:
Hatásai mentol tartalmú illóolajának és illóolaja további komponenseinek köszönhetők.
Belsőleg:
Tompítja az emésztőrendszeri görcsöket. Étvágyjavító, szélhajtó, a rossz emésztés ellenszereként segít, mert fertőtleníti az emésztőrendszert. Légzőszervi megbetegedéseknél tisztítja a légutakat. Hidegen a hányingert csökkenti (utazási betegség, várandós anyukák!). Hűsítő hatásával helyi fájdalomcsillapító is. Ideges álmatlanság, szívpanaszok orvossága. Közkedvelt illóolaját az élelmiszer- és az illatszeripar is nagy mennyiségben felhasználja.
Külsőleg:
Fájdalomcsillapító, helyi érzéstelenítő rovarcsípés és reumatikus fájdalmak esetén. A szájüreg gyulladása, az íny gyulladása, a torokgyulladás öblögető szere. Kitűnő szájöblögető. Az inhaláció alapszere. Gyógynövényes fürdők alkotórészeként enyhítően hat izomfájdalom, ízületi fájdalom és reumatikus fájdalom esetén.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Epebántalmaknál: gyermekláncfű, apróbojtorján. Emésztés elősegítésére: kakukkfű, édeskömény, ánizsmag.
Hosszabb ideig nagyobb mennyiségben ne alkalmazzuk. Csecsemőknél, kisgyermekeknél az illóolaját nem szabad használni, mert szív- és légzésbénulást okozhat (teáját azonban adhatjuk nekik)!

Fodormenta (MENTHA SPICATA VAR. L.)
Ismert még az alábbi neveken: zöld menta, kerti menta, köményes menta
Termesztett évelő, közismert gyógynövény. Fűszerként történő felhasználása is jelentős.
Fő hatásai:
A mentol tartalmú illóolajának és illóolaja további komponenseinek köszönhetők.
Belsőleg:
Tompítja az emésztőrendszeri görcsöket. Étvágyjavító, szélhajtó, a rossz emésztés ellenszereként segít, mert fertőtleníti az emésztőrendszert. Légzőszervi megbetegedéseknél tisztítja a légutakat. Hidegen csökkenti a hányingert (utazási betegség, várandós anyukák!). Hűsítő hatásával helyi fájdalomcsillapító is. Ideges álmatlanság, szívpanaszok orvossága.
Külsőleg:
Fájdalomcsillapító, helyi érzéstelenítő rovarcsípés és reumatikus fájdalmak esetén. A szájüreg és az íny gyulladása, torokgyulladás öblögető szere. Kitűnő szájöblögető. Inhaláció alapszere. Gyógynövényi fürdők alkotórészeként enyhíti az izom-, ízületi és reumatikus fájdalmat.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Epebántalmaknál: gyermekláncfű, apróbojtorján, borsmenta. Emésztés elősegítésére: kakukkfű, édeskömény, ánizsmag, borsmenta (vagy annak helyettesítésére).
Közkedvelt illóolaját az élelmiszer- és az illatszeripar is nagy mennyiségben felhasználja.
Nagy csalán (URTICA DIOICA L.)
Ismert még az alábbi neveken: csípős csalán, csalány, csollán, csihány
Hazánkban szinte mindenhol megtalálható az árterületek, erdei aljnövényzet, vízparti területek, települések közelében ez a kiváló gyógynövény. A biokertek népszerű növénye.
Fő hatásai:
Klorofill tartalma, karotinoidok, csalánméreg, hangyasav, hisztamin, kovasav, sok cserzőanyag, kumarin (gyökérben), szterolok, glükokinin, flavonoidok, valamint a vitaminok, ásványi anyagok széles skálája (C-, B-, K-, A-, U-vitamin, vas, magnézium, cink, réz) adja a hatásait.
Belsőleg:
A népgyógyászatban régóta közismert gyógynövény, főként reumatikus és ízületi betegségek gyógyításában. Mind teájának fogyasztásával, mind a növény friss hajtásaival a beteg testrészeket ütögetve gyógyító hatású. A vizelethajtó, vértisztító teák alkotórésze, a reumatikus panaszok és az ízületi betegségek, valamint a köszvény tüneteinek enyhítésére is alkalmas, mert a húgysav kiürülését is elősegíti. Immunrendszert erősítő, roboráló, vitaminokat és ásványi anyagokat pótló, sokoldalúan alkalmazható gyógynövény. Gyomorfekélynél hatásos segítség U- és K-vitamin, valamint cserzőanyag tartalma miatt. Magas vérnyomásra vízhajtó tulajdonsága miatt alkalmas szer. A cukorbetegek teájának alkotórésze, mert csökkenti a vércukorszintet. Hasmenés ellen is hatásos. Az allergia ellen számos hatóanyaga miatt alkalmas gyógynövény. Egészségvédő szerepe közismert. Tavaszi friss hajtásaiból levest és főzeléket régóta készítenek, a népgyógyászat számos receptje közismert, mert alkalmas a tavaszi fáradtság megelőzésére, leküzdésére.
Külsőleg:
Hajhullás ellen gyökerének főzete kiválóan alkalmas, hajsamponok alkotórésze. Gyógyítja a reumát külsőleg is: a növény friss hajtásával a beteg testrészt ütögetjük, így csökkentve a reumatikus fájdalmakat, a gyulladást. Bedörzsölő szer, mely oldja az izommerevséget, ezért az izmok és ízületek fájdalmait csökkentő, erős hatású szer.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Szoptatós kismamák tejtermelését segítő teájában: kecskeruta, édeskömény, ánizs társításával használhatjuk. Cukorbetegek teájában: kecskeruta, orvosi zsálya, fekete áfonya levéllel társítsuk.
A csalántea az egyik legerősebb gyógynövény, használata során a szakember által előírt adagok pontos betartása, a javasolt felhasználási mód betartása is ajánlatos!
Gyermekláncfű (TARAXACUM OFFICINALE W.)
Ismert még az alábbi neveken: pitypang, pongyola pitypang, kákics
Levele, gyökere az ókor óta keresett drog. Tejnedvét a görögök szembetegségek gyógyítására, szeplők, májfoltok kezelésére használták.
Hazánk egész területén megtalálható, vadon élő, kertekben, utak mentén, mezőkön, réteken, főként a bolygatott területeken elterjedt, évelő növény. Az egész növény értékes gyógynövény.
Fő hatásai:
Taraxacin keserűanyag, inulin (40 %), kaucsuk, viasz, cukor, zsír, cseranyag, karotinoid (virágzat), flavonoid tartalma adják fő hatásait. Illóolajat, kolint, szaponint, nyálkát tartalmaz. A tavaszi virágoknak és leveleknek magas a C- és B2-vitamin tartalmuk.
Belsőleg:
Magas keserűanyag-tartalma étvágygerjesztőként, emésztést serkentőként kiváló. Az epetermelést serkenti, hígítja az epét, egyben a máj munkáját könnyíti. Népgyógyászati felhasználása szerint „vértisztító”, gyomorjavító hatású, de reumatikus panaszok és ízületi gyulladás esetén is javasolt a használata. Szárított levelei vesekőoldó teakeverékek alkotójaként jönnek számításba.
Segít a magas vérnyomás csökkentésében, mert vizelethajtó tulajdonságú. A gyökere cukorbetegek számára inulin tartalma miatt cukorpótló.
A tavaszi – virágzás előtt szedett – leveleket alapos tisztítás után salátaként nyersen fogyaszthatjuk. A kora tavaszi első bimbókat leszedve, só, ecet, méz ízesítéssel „kapribogyó” helyettesítőként használhatjuk fel.
Külsőleg:
Virágzatának kivonatai hidratálnak, eredményesen halványítják a szeplőket, selymesítik a bőrt.
Izomfájdalom és reumatikus fájdalom esetén (gyógykrém formájában) oldja a becsomósodott izmokat, stresszes pontokat. Visszérkrémben az egyik alkotóelem.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Vesekőoldóként: csipkebogyó, tyúkhúr.
Epehajtásra, epehólyag-gyulladás esetén: pemetefű, kamilla, apróbojtorján, borsmenta, kakukkfű (édesítés nélkül és étkezés előtt).
Figyelmeztetés: Vizelethajtás esetén a kálium elem pótlásáról gondoskodni kell!

Angyalfű (ARCHANGELICA OFFICINALIS. HOFFM.)

Ismert még az alábbi neveken: angyalgyökér, orvosi angyélika
Európa magasabb hegyvidékein őshonos, nálunk termesztik. Minden részében felhasználható, kétéves gyógynövény.
Fő hatásai:
Illóolajának, a benne lévő kumarinnak és illatos keserűanyagnak, cserzőanyag- és flavonoid tartalmának köszönhetők.
Belsőleg:
Vizelethajtó, szélhajtó hatású. Elősegíti az emésztést. Oldja a simaizom görcsöket, javítja a vastagbél perisztaltikáját, így elősegíti a kiürülést is. Gyomorhurut, bélhurut, epebántalom esetén alkalmazott teák alkotórésze, antibakteriálisan hat. Illatos keserűanyag tartalma miatt étvágyjavító. A központi idegrendszert nyugtatja: kimerültség, álmatlanság, pánikbetegség, túlhajszoltság esetén teája hatásos szer.
Külsőleg:
Fürdővízbe áztatva oldja és enyhíti az izmok fájdalmát. Ideggyulladás, köszvény és reuma esetén gyulladáscsökkentő hatású. Szeszes kivonata reuma ellen bedörzsölőként, gyógykrémbe keverve fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő hatású.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Lázcsillapítás, valamint vizelethajtás esetén fokozza más lázcsillapító, illetve vizelethajtó gyógynövények hatását. Étvágyjavítás esetére: kálmosgyökér, cickafarkfű, kakukkfű, édeskömény (mindig étkezés előtt, édesítés nélkül).
Várandós anyukáknak, szoptatós kismamáknak tilos a használata! Vesegyulladás, gyomorfekély, fekélyes vastagbélgyulladás (colitis ulcerosa) esetén használata tilos! A drogot a likőr-, az illatszer-, a kozmetikai és a cukoripar is szívesen alkalmazza.

Boróka (JUNIPERUS COMMUNIS L.)

Már az ókorban is ismerték. Főként fenyőerdők és legelők gyógynövénye.
Fő hatásai:
Illóolajából, annak további komponenseiből, flavonoid és cserzőanyag tartalmából következnek.
Belsőleg:
Húsos magjának erős vizelethajtó, gyomorerősítő, étvágyjavító hatása van. Hatékonyan alkalmazható magas vérnyomás csökkentésére, lábödéma esetén gyors vizelethajtó tulajdonsága miatt. Légcsőhurut gyógyítására, fertőzés ellen bevált szer.
Külsőleg:
Fájdalomcsillapító, reumatikus fájdalmak esetén oldja a becsomósodott izmokat, stresszes pontokat. Gyógynövénykrém alkotórészeként hatásos a súlyfelesleg oldásában, cellulitis ellen. Légúti panaszok és tüdőbetegségek esetén kiváló inhaláló szer. Gyógynövény fürdők alkotórésze.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Veseproblémák esetén vizelethajtásra: nyírfalevél, csalánlevél, mezei zsurló, borsmenta, aranyvessző, cickafarkfű.
Várandós kismamák ne alkalmazzák! Az adagok pontos betartása mellett hatékonyan használható.

Citromfű (MELISSA OFFICINALIS L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: citromszagú melissza, méhfű, mézfű
Hazánkban vadon csak szórványosan előforduló, a kiskertekben szívesen termesztett, kedvelt, mézelő gyógynövény.
Fő hatásai:
Illóolaja, annak további fő komponensei, flavonoid és cserzőanyag, nyálka- és savtartalma adja hatásait. Az aromaterápia gyakran használt szere.
Belsőleg:
A legtermészetesebb, mellékhatás nélküli nyugtató. A szervezet bármely területén fellépő és ideges feszültségből eredeztető betegség elleni tea alkotóeleme. Erősíti az idegeket, nyugtatja a szívet, oldja a görcsöket, szélhajtó, izzasztó, epeműködést elősegítő. A bélműködést javítja, antivirális hatása az övsömör és a herpesz vírusait elpusztítja.
Külsőleg:
Izomfájdalmak és reumatikus fájdalmak esetén (keverékekben felhasználva) oldja a becsomósodott izmokat, stresszes pontokat mind borogatásként, mind bedörzsölő szer részeként. Erős vizes főzete az ajakherpesz megjelenésekor ecsetelésre is kiválóan alkalmas. Gyógynövény fürdők nélkülözhetetlen alkotórésze. Illóolaját az illatszeripar és a likőripar is gyakran felhasználja, citromhéjolajjal dúsított formában.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Szív nyugtalansága esetén: galagonya. Altató keverékben: komló, galagonya, macskagyökér hozzáadásával. Ajakherpeszre: benedekfű hozzáadásával, ecsetelésre (jégkockákra fagyasztva). Emésztés serkentése céljából (reggel): menta, bodza hozzáadásával.

Kakukkfű (THYMUS SERPYLLUM, THYMUS VULGARIS L.)

 

Egyéb elnevezései: pecsenyefű, vadkakukkfű, mezei kakukkfű, démutka, vadcsombor, balzsamfű. Hazánkban főként homokpuszták, kaszálók, cseres-tölgyesek napos tisztásain található, fényigényes és szárazságtűrő gyógy- és fűszernövény, félcserje. A kakukkfűfajok vad, mezei és termesztett változatait egyaránt használhatjuk. Fűszerként húsok ízesítésére régóta használják. Szájvizek, kenőcsök alapanyagaként, valamint a likőrgyártásban és az illatszeriparban is keresett.
Fő hatásai:
Ezeket magas illóolaj- (elsősorban timol), cserzőanyag-, szaponin- és flavonoid-, keserűanyag-, gyantatartalma határozza meg.
Belsőleg:
Régóta ismert és alkalmazott gyógynövény. Erős fertőtlenítő hatása miatt a középkorban a növény szétszórásával a pestis- és leprajárványok elleni védekezésre használták. Az egyiptomiak és az etruszkok a holttestek balzsamozására alkalmazták. A népgyógyászatban a szédülést és migrént is ezzel kezelték. Virágzó hajtásvégekből elkészített teája a megfázással, hörghuruttal járó panaszokat, a felső légutak gyulladásait csökkenti. Antibakteriális hatása révén csillapítja a köhögést, oldja a hurutokat, elsőrendű köptető, a légutakat fertőtleníti. Az immunrendszert erősíti, aktivizálja. Az emésztés elősegítésében mint étvágygerjesztő, szélgörcsoldó szerepel, de könnyíti a máj munkáját is, emellett fertőtleníti a vesét és a húgyhólyagot, hatékonyan javítja a gyulladásos folyamatokat. Antibiotikumos kezelések után segít helyreállítani a belek normális baktériumflóráját. Gyakran használt vizelethajtó (diuretikum), enyhíti az ödéma, a reuma és a köszvény tüneteit. Féreghajtó tulajdonsága is ismert.
Külsőleg:
Fertőtlenítő hatásai miatt toroköblítő, gargarizáló, inhaláló szer a felső légutak gyulladása, meghűlés, nátha esetén. Hatékonyan alkalmazható a szájpenész kezelésére is. Gyógynövényfürdők alkotórésze, ülőfürdőként csökkenti a felfázás, a hólyaggyulladással, petefészekgyulladással és prosztatagyulladással járó kellemetlenségeket, elmulasztja a hidegrázást és a levertséget, valamint az izomfájdalmakat is csökkenti. Belélegzésével inhaláló szerként alkalmazható az arcüreggyulladás és asztma esetén. Galenusi készítmények alapanyaga, alkoholos oldata bőrgomba elleni ecsetelőszer.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Köhögéscsillapításra (hurutos köhögés): borsmenta, feketebodza virág, hársfavirág, ökörfarkkóró virágzat. Köhögéscsillapításra (hurutos köhögés) más variációban: lándzsás útifű, fodormenta. Torokgyulladásnál: izsópfű, apróbojtorján, borsmenta, orvosi zsálya. Inhalációhoz: borsmenta, édeskömény, levendula, kamilla.
Figyelem! A kakukkfű az egyik legerősebb gyógynövény, használata során a szakember által előírt adagok pontos betartása, a javasolt felhasználási mód betartása ajánlatos. Epilepszia esetén és pajzsmirigyproblémáknál lehetőség szerint ne alkalmazzuk!

Levendula (LAVANDULA ANGUSTIFOLISA MILL.)

 

Ismert még az alábbi neveken: levendula, francia levendula, illatos levendula, keskenylevelű levendula, közönséges és orvosi levendula, szagos levendula
A valódi levendula a Földközi-tenger mellékén, Dél-Európában őshonos. Dél és Közép-Olaszországban, Dalmáciában, Görögországban, Dél-Franciaországban, Spanyolországban vadon termő növényként terjedt el. Fény- és melegigényes, fagytűrő, évelő félcserje. Hazánkban az első levendulást Tihanyban telepítették, jelenleg is megtalálható ez az őslevendulás (Bittera Gyula keze nyomát dicséri). Gyógyászati szempontból illatos virágai a legértékesebbek.
Fő hatásai:
A virágjában található illóolaja és annak összetevői (linalol, linalil-acetát, cineol, terpineol, kámfor, geraniol, pinén) adják fő hatásait. Jelentős mennyiségben található benne csersav, kumarinok, flavonoidok és szterolok.
Belsőleg:
A levendula teája idegnyugtató, étvágyjavító hatása miatt régóta ismert és alkalmazott gyógynövény. Oldja a szélgörcsöket, fertőtlenítő hatása megakadályozza a belekben az erjedési folyamatokat, ezért emésztési zavaroknál is hatásosan alkalmazhatjuk. (A levendulaolaj 1-2 cseppje kockacukorra cseppentve a gyomor- és bélpanaszokat hatásosan oldja). Idegerősítő, a gyenge idegrendszert pozitív gondolatokra hangolja, ilyenkor hatásának növelésére más gyógynövényekkel kombinálhatjuk.
Külsőleg:
Aromatikus gyógynövény, illóolaját sokoldalúan hasznosíthatjuk, feszültségoldó gyógyfürdők alkotóeleme. Reuma, idegzsába elleni krémekben szeszes kivonatát bedörzsölőként használhatjuk, mert helyileg ugyancsak oldja az izomfeszültséget, emellett illatával a pillanatnyi rossz hangulatot is elűzi. A gyógynövény virágjából készült olajos kivonat az égési sérülések kiváló ellenszere. A levendula illóolaját a kozmetikai és az illatszeripar nagy mennyiségben használja.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Altató, nyugtató keverékben kimerültségre: komló, citromfű, kamilla, macskagyökér. Feszültségoldásra, szorongás ellen, idegerősítésre: citromfű, macskagyökér, rozmaring, orbáncfű.
Az előírt adag betartásával nem okoz gondot!

Somkóró (MELILOTUS OFFICINALIS L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: orvosi somkóró, kőhere, vad lóhere, sárkerep, mézkerep
Eurázsiai eredetű, de Észak-Afrikában is honos, hazánkban közismert, elterjedt gyógynövény, főként szántóföldek és utak mentén, mérsékelten üde legelőkön, gyomtársulásokban, száraz és meszes talajokon találkozunk vele.
Fő hatásai:
A virágzó hajtásában található flavonoidok (kempferol, kvercetin) és glikozidjai, kumarinos glikozidák (kumarin, kumarigén melilotozid, melilotin, dikumarol) purin (allantoin és húgysav), kolin és cserzőanyagai adják fő hatásait. A somkóró alapanyagát a gyógyszeripar is felhasználja.
Belsőleg:
Már az ókori Egyiptomban használták, elsősorban fejfájást kezeltek vele. Dioszkoridész és Teophrasztosz ókori görög bölcsek is ismerték és dicsérték a virágzáskor gyűjtött gyógynövény hatásait, elsősorban reumás panaszok, kólika ellen. A népi gyógymód kenőcsként, borogató szerként enyhíti a használatával a migrénes fejfájást, a szülés utáni fájdalmakat, valamint májbetegek kezelésére alkalmazták. A mai gyógyászatban értisztító, érfalerősítő, gyulladáscsökkentő tulajdonságát használják ki elsősorban. Jól alkalmazható visszérgyulladásban, hígítja a vért, ezáltal gátolja a vérrögök képződését. Vizelethajtó tulajdonságú, csökkenhetjük vele a folyadék-visszatartásból eredő vizenyőt. Javítja a nyirokkeringést, csökkenti a nyirok gyulladásos folyamatait, segíti a nyirokáramlást, ezért ödéma kezelésére is kiválóan alkalmas. Hatóanyaga a kumarin, a hajszálerek áteresztő képességét csökkenti, javítva a simaizmok működését, valamint segít a felső légúti gyulladások leküzdésében.
Külsőleg:
Gyulladáscsökkentő tulajdonságánál fogva visszérgyulladásnál, zúzódás, véraláfutás, rándulás, ficam, sportsérülések kezelésére borogatásként vagy krémekbe keverve használják. Sebgyógyító és hatásos gyulladásgátló a nyálkahártyák és a bőr elváltozásainál, lábszárfekély, gennyes kelés esetén.
Figyelmeztetés! Várandós kismamáknak tilos a használata!

Nyárfa, feketenyárfa (POPULUS NIGRA L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: fekete nyárfa, fekete jegenye, topolyafa
Észak-Amerikától Kelet-Ázsiáig mindenhol megtalálható. Európában számos faja ismert. Sétányaink, tereink kedvelt ültetvénye, gyors növésű, terebélyes, lombos fa, amely fényigényes, kedveli az üde talajt és a vizek partjait. Gyógyászati szempontból a nyárfarügy a legértékesebb, de a fa kérgében, elszenesített fájában is számos gyógyhatású hatóanyagot találhatunk.
Fő hatásai:
Fő hatásait a (csukódott) rügyben található illóolajai, szalicin és populin, flavonglikozida és cserzőanyag, gallussav, almasav, ecetsavas ammónium, mézga tartalma adják.
Belsőleg:
A népgyógyászatban sokoldalúan felhasználták. Vizelethajtó, méregtelenítő hatása van, emellett húgysavkihajtás céljára is kiváló, ezért a köszvényes panaszokat enyhíti. Vesepanaszok, húgyúti gyulladások, hólyagbántalmak esetén antiszeptikus, gyulladásgátló, antibiotikus hatása révén segít. Meghűléses betegségeknél fájdalomcsillapító és lázcsökkentő hatású. Szalicilszármazékai pedig reumás panaszok, ízületi fájdalom, gyulladás esetén jelentenek hatékony segítséget. Gyomorégés, felfúvódás, hányinger és más emésztőrendszeri problémák miatt kialakult fejfájás kitűnő házi szere a nyárfa szénpora.
Külsőleg:
Antiszeptikus hatása miatt nehezen gyógyuló sebekre, fagyási sérülésekre, aranyeres csomókra, prosztataduzzanatra ülőfürdőként, valamint lábizzadásra és visszeres panaszokra kitűnő lemosó szerként, borogató szerként alkalmazható. Repedezett ajkakra a nyárfarügy kivonataiból készült kenőcsök alkalmasak. Véraláfutást, horzsolásból származó sebeket nyárfarügy alkoholos kivonatával kezelhetünk.
A szakemberek által előírt adagok megtartása mellett nem okoz panaszt, ezért tartsuk magunkat az adagolás szabályaihoz!

Rozmaring (ROSMARINUS OFFICINALIS L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: szagos rozmaring, illatos rozmaring
Évezredek óta alkalmazott fűszernövény, a hús tartósítására használták, fertőtlenítő tulajdonsága miatt. Egy hiedelem szerint a párna alá helyezett rozmaring elűzi a rossz álmokat, a ház köré ültetve pedig elriasztja a boszorkányokat.
Dél-Európában, a Földközi-tenger mentén őshonos évelő, örökzöld, fagyra érzékeny, illatos félcserje. Több országban, így Magyarországon is termesztik, főként az ország déli részén, házi kertekben, fagymentes helyeken. Fűszer- és gyógynövény is egyben.
Fő hatásai:
Levelének illóolaja (több mint 100 komponensből áll), cserzőanyaga, fahéjsav származékai (rozmaringsav, neoklorogénsav, kávésav), flavonoidjai (apigenin, luteolin és ezek glikozidjai), triterpénje, keserűanyaga, alkaloid (rozmaricin) adják fő hatásait.
Belsőleg:
Fűszermennyiségben alkalmazva ártalmatlan. Gyógyászati célra történő felhasználása szakszerűséget, körültekintést igényel. Az étvágytalanságot megszünteti, rossz emésztés, puffadás esetén görcsoldó, ezzel segít. Az epebántalmaknál alkalmazott teakeverékek alkotóeleme, mert serkenti az epetermelést. Vizelethajtó tulajdonságú, egyben fertőzés elleni hatóanyagai révén vesefertőtlenítő. Alacsony vérnyomás esetén teája hatékony segítség, mert vérnyomásemelő, erősíti a szív munkáját. Belsőleg kismedencei vérbőséget okoz, ezért elősegíti a menstruációt, egyben görcsoldó is.
Kiváló konyhai fűszernövény, mert görcsoldó, használata csökkenti az emésztési zavarokat, egyben ízletesebbé teszi a leveseket, mártásokat, húsféléket. Kivonatát és párlatait a likőripar keserű likőrök gyártásához használja fel.
Külsőleg:
Ismert és szívesen alkalmazott szer reumatikus bántalmak és ízületi panaszok, valamint neuralgikus fájdalmak esetén. Kiváló bedörzsölő szer, gyógykrémek, gyógyolajok alkotóeleme. Már a belélegzett illóolajával áthangolja az idegrendszert, gyógyfürdők, fürdőesszenciák formájában pedig fájdalomcsillapító, serkentő. Szeszes kivonatai a fejbőrbe jutva csökkentik a hajhullást, javítják a hajhagymák működését. Illóolaját inhalálóként alkalmazhatjuk, mert fellazítja az orr és a légutak meghűlés, influenza vagy allergia által kiváltott váladékait. Alkotója a köptető teakeverékeknek. Illóolaját a kozmetikai és illatszeripar sokoldalúan használja kölnivizek, dezodorok, krémek, hajsamponok, hajszeszek, molyirtószerek gyártására.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Menstruációs ciklus rendezésére készítendő tea: borókabogyó, kakukkfű, mezei zsurló.
Ugyanezen ok miatti ülőfürdő: borsmenta, kakukkfű, levendulavirág.
Lázcsillapító teakeverékben: feketebodza virág, hársfavirág, fűzfakéreg.
Ízületi gyulladás, reuma esetén: fűzfakéreg, mezei zsurló, citromfű, aranyvessző.
Figyelmeztetés: Magas vérnyomás betegségben ne éljünk vele, mert emeli a vérnyomást. Várandós kismamák ne alkalmazzák, mivel használata vetélést okozhat.

Aranyvessző (SOLIDAGO VIRGA-AUREA L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: aranyos istápfű
Magyarországon vadon is megélő gyógynövény. Számos aranyvesszőfaj ismert, kertekben dísznövényként is termesztik.
Fő hatásai:
A népgyógyászat régóta ismeri, „istápfűként” gyógyításra évszázadok óta használja. Vizeletkiválasztást serkentő, görcsoldó, összehúzó, gyulladáscsökkentő, antiflogisztikus, immunstimuláns, enyhe nyugtató.
Belsőleg:
Hólyagbetegségek, vesebetegségek kedvelt gyógynövénye, mert gyulladáscsökkentő. Vizelethajtó, ezért vérnyomáscsökkentő hatását is kiemelhetjük, rutin tartalma hozzájárul a hajszálerek erősödéséhez. Teája kiegészítő eleme az izmok, ízületek gyulladásos folyamatai és a reuma gyógykezelésében. Izzasztó, lázcsillapító, fogyasztó, tisztító, méregtelenítő teák alkotója.
Külsőleg:
A szájüreg gyulladása, ínygyulladás, torokgyulladás (garatmandulák) öblögető szere. Nehezen gyógyuló sebek, gennyedő sebek esetén a hegesedését segíti. Vizes kivonatai ekcéma ellen eredményesen felhasználhatók.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Húgyutak gyulladása esetén: nyírlevél, medveszőlőlevél, cickafarkfű. Lábduzzanatok, ízületi gyulladás, köszvény esetén: boróka, nyírfalevél. Izzasztókúra, lázcsillapító tea esetén: bodzavirág, hársfavirág, kakukkfű. Magas vérnyomás csökkentésére: boróka, nyírfalevél, citromfű hozzáadásával.
Elégtelen szív- és veseműködés esetén használata nem javasolt!

Cickafarkfű (ACHILLEA MILLEFOLIUM L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: közönséges cickafark, egérfarkfű, ezerlevelűfű
Az ókorban már sebgyógyítóként ismert növény. Hazánkban őshonos, vadon termő és tömegesen előforduló gyógynövény.
Fő hatásai:
Hatóanyagainak sokaságából következnek. Keserűanyag-tartalmú, illóolajai és annak további komponensei (kamazulen, achilein, kámfor stb.), flavonoid és cserzőanyag tartalma, valamint értékes szerves savak adják gyógyhatását.
Belsőleg:
Étvágyjavító. Szélgörcsoldó, javítja a kiürülési reflexet. Vérzéscsillapító hatású az emésztőrendszerben, de a menstruációs görcsök, vérzések esetében is. Az epehólyag és a máj működését elősegíti, a húgyúti és a légzőszervi bántalmak gyógyítója. A nőgyógyászati zavarok elleni teák nélkülözhetetlen szere, de a férfiak prosztataduzzanataira is gyógyító hatású. Vizelethajtó, tisztító tulajdonságú, a vérnyomáscsökkentésben (kolin h. a.) és a szervezet méregtelenítésében is hatásos.
Külsőleg:
Fájdalomcsillapító, alkoholos kivonatként a bekeményedett izmok lazítója. Olajával kenőcsök készülnek: a gyulladt szem hatásos gyógyítója; arckrémek, bőrápolók alapjául szolgál (az azulénes kenőcsök gyorsítják a gyulladás lefolyását). Krémekben a visszértágulatok hatásos szere. Főzete a fogíny és a szem öblögető és borogató szere. Gyógynövényfürdők alkotórésze.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Vizelethajtásra és egyben vérnyomáscsökkentésre: nyírfalevél, csalánlevél, mezei zsurló, borsmenta, aranyvessző, boróka. Gyomorerősítő, étvágyjavító, epehajtó teában: benedekfű, borsmenta, apróbojtorján társításával. Vastagbélgyulladásnál: orbáncfű, pásztortáskafű, csalán, citromfű, apróbojtorján felhasználásával. Erős menzesz esetén: citromfű, palástfű, mezei zsurló, csalán, orbáncfű hozzáadásával.
Fogyasztása során a vizeletet sötétbarnává festi, ezen ne lepődjünk meg. A gyógynövényt lehetőség szerint keverékekben alkalmazhatjuk a leghatékonyabban, az előírt adagok pontos betartása mellett!

Fekete bodza (SAMBUCUS NIGRA L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: bodza, gyepűbodza, bodzabokor, bodzafa, bojza, csete, fái bodza
Erdőszélek, utak mentén vadon termő, közismert cserje vagy fa.
Fő hatásai:
Illóolaja, glikozid tartalma, festékanyag-, rutin- és cserzőanyag-, valamint nyálkatartalma adja a hatásait. A növény minden részében gyógyhatású. (Éretlen bogyói azonban mérgezőek!) A bodzavirág az egyik legrégebben használt gyógytea alapanyag.
Belsőleg:
Megfázáskor, hűléses betegségek esetén virágzata lázcsillapító, jó izzasztó, köhögéscsillapító és vizelethajtó szer. Érfalerősítő hatású. Csökkenti a vérnyomást, nyugtató, a vese működését szabályozó szer. Emésztési zavarok, izomfájdalmak esetén fájdalomcsillapító. Érett bogyója hashajtó hatású. A görcsszerű, migrénes fejfájás bogyójának főzetével orvosolható. A bodzacserje levele hatásos a koszorúér-betegségben szenvedők időnkénti légszomjának csillapítására, valamint reumás bántalmak, vizelethajtás, izzasztás és lázcsillapítás esetére.
Külsőleg:
Légúti panaszok, torokfájdalom és szembetegségek esetén kiváló öblögető szer, főként virágának forrázatát használjuk. A népi gyógymódokban a fakéreg féregűzés esetén volt közismert.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Lázcsillapítás, izzasztókúra alkalmával: hársfa virágával azonos (1:1) arányban keverve eredményesen használhatjuk.
Éretlen bogyói mérgezőek! Az adagok pontos betartásával kitűnően használható, idős embereknél azonban a használata elővigyázatosságot igényel (gyengíti a szívet).

Körömvirág (CALENDULA OFFICINALIS L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: kerti körömvirág, kenyérbélvirág, macskaköröm, orvosi körömvirág, gyűrűvirág
Kolostorkertek gyógynövényeként, már a középkorban ismerték ezt a Földközi-tenger mellékén és Ázsia nyugati részében őshonos, fészkes virágzatú növényt. Hazánkban is kedvelt, napfényes, melegigényes, a szárazságot jól bírja, kertekben dísznövényként is gyakorta termesztik.
Fő hatásai:
Hatóanyagainak sokaságából következnek, ezek a következők: vízben oldódó flavonoidok (izoramentin- és kvercetin glikozidok), illóolaj, azulén-származékok, karotinoidok, szaponinok, szalicilsav és kalendulin keserűanyag, valamint nyálkaanyagok. Jelentős az E-vitamin tartalma is.
Belsőleg:
A népi orvoslás fészkes virágzatából készített főzetet és kenőcsöket nehezen gyógyuló sebekre, bőrgyulladásokra.
Az epetermelést és epekiválasztást serkenti, ezzel a máj működését is elősegíti. Gyulladáscsökkentő. A gyomorfekélyes és bélfekélyes betegségek ellenszere, oldja az emésztőrendszer görcseit és gyulladásait, valamint gyomorhurut és bélhurut esetén is hatásos. Húgyúti bántalmaknál alkalmazott teakeverékek alkotója. Csökkenti a magas vérnyomást, megnyugtatja a szapora szívverést.
Külsőleg:
Fájdalomcsillapító, alkoholos kivonatként a bekeményedett izmok lazítója. Olajával kenőcsök készülnek: arckrémek, bőrápolók alapjául szolgál (az azulénes kenőcsök gyorsítják a gyulladás lefolyását). Krémekben a visszértágulatok, visszérgyulladás hatásos ellenszere. Kiváló sebgyógyító, külsőleg és belsőleg egyaránt. Gyógynövényfürdők alkotórésze.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Vérnyomáscsökkentésre és vizelethajtásra: nyírfalevél, csalánlevél, mezei zsurló, borsmenta, aranyvessző, boróka, cickafarkfű.
Gyomorerősítő, étvágyjavító, epehajtó teában: benedekfű, borsmenta, apróbojtorján, cickafarkfű.
Vastagbélgyulladásnál: orbáncfű, pásztortáskafű, csalán, citromfű, apróbojtorján, cickafarkfű.

Paprika (CAPSIUM ANNUUM L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: törökbors, spanyolbors, kertibors, pogánybors
Közép-Amerikából származó, közismert növény. Az 1500-as évek táján került Európába, hazánkba a törökök hozták be. Magyarországon nagy mennyiségben termesztett, egyéves fűszer- és gyógynövény lett. Változatai a fűszer-, csemege-, félédes, rózsa-, enyhén csípős és csípős (erős) paprikaként váltak ismertté, közkedveltté. A magyar konyha nélkülözhetetlen fűszernövényévé, egyben jelképévé is vált az eltelt évszázadok során. Gyógyászati szempontból a csípős paprika a legértékesebb.
Fő hatásai:
Hatásáért elsősorban csípős hatóanyaga, a kapszaicin felelős, ez a termés válaszfalain lévő hólyagocskákban található. Tartalmaz még A-, B- és C-vitamint, valamint rutint, szaponint, karotinoidokat, heszperidint, illóolajat, zsírosolajat (magban), színanyagokat.
Belsőleg:
Fokozza az ízleléshez szükséges nyál- és emésztőnedv képződését, ezzel alkalmas a gyomor erősítésére, az étvágy és a bélrendszer működésének javítására. Lustább bélműködés esetén is karbantartja, fokozza a bélmozgást (perisztaltika). Hatóanyagai összetételüknél fogva csökkentik a koleszterinszintet, így a vérkeringés javításával képesek megelőzni a szívbetegségeket és az érrendszer betegségeit. Elpusztítja az övsömör és a bárányhimlő vírusát.
Külsőleg:
Fájdalomcsillapító hatású, mert képes a fájdalomérzékelő idegek blokkolására az agyban. A bőrfelületen bőrpírt, vérbőséget okoz, tágítja a hajszálereket, csillapítva ezzel a fájdalmat. Alkalmazhatjuk reumatikus fájdalmak, fejfájás (migrén) esetén, a fájdalmas felületet bedörzsölve ? vigyázva arra is, hogy a szerből csak a célterületre tegyünk. Elsősorban alkoholos kivonatait, tinktúráit használhatjuk.
Figyelmeztetés! Alkalmazása körültekintést igényel, nagyobb adagok a nyálkahártya gyulladását okozhatják. A csípős paprika okozta irritáció esetén híg almaecetes vízzel csillapíthatjuk, közömbösíthetjük a csípő érzést.

Zsurló (EQUISETUM ARVENSE L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: mezei zsurló, kannamosófű, cindrót, békaláb, békarokka, bábaguzsaly, lófarkfű
Hazánkban a nedves árokpartok, folyóvizek árterületein, homokos-agyagos helyeken, vasúti töltések mellett is megélő, elterjedt évelő növény.
Fő hatásai:
Magas kovasav tartalma, flavonoidjai (kvercetin, luteolin és kempferol glikozidjai), szaponin, keserű anyagok, alumínium, kálium és illóolajai adják a fő hatásait.
Belsőleg:
Az ókor óta használja a népgyógyászat a köszvény és a vesebetegségek gyógyításában. Vizelethajtó, vesetisztító, vesekőoldó hatású teák alkotórésze. Nélkülözhetetlen összetevője a tavaszi általános méregtelenítő, tisztító teakeverékeknek. Magas vérnyomás esetén úgy csökkenti a vérnyomást, hogy a felesleges vizet kihajtja a szervezetből és nincs mellékhatása. Reuma elleni teakeverékek fontos összetevője, mert nemcsak kovasav tartalmával, hanem aranytartalmával is segíti a gyógyulást. Az érelmeszesedés megelőzésének gyógynövénye, mert támogatja a regenerációs folyamatokat az erekben. Ásványi anyag tartalmánál fogva az idősebb emberek szervezetében regenerációs hatású, a kovasav, az alumínium, a kálium pótlásával segít. Vesegyulladás esetén védőhatást fejt ki a vesében (kolloidot alkot), nyírfalevéllel keverve fokozhatjuk ezt a védőhatást. Csökkenti a vérzést, ezért a nagyon erős menstruációs teakeverékekben nélkülözhetetlen az alkalmazása.
Külsőleg:
Bőrbetegségek, lábizzadás elleni lábfürdő esetén hatásos. Ízületi bántalmak kezelésére szolgáló gyógynövényfürdők kiváló adaléka.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Vesegyulladás esetén: apróbojtorján, körömvirág, édeskömény, kakukkfű. Erős vérzéssel járó menstruáció esetén: pásztortáskafű, libapimpó, csalánlevél. Köszvényes panaszokra: nyírfalevél, feketebodza-virág, csalán, fűzfakéreg. Ízületi gyulladásra: csalán, lóhere, fűzfakéreg, citromfű, rozmaring.
Figyelmeztetés! A zsurló nagy mennyiségben tartalmaz mérgező anyagot, mely főzéssel távolítható el, belsőleg történő alkalmazáskor mindig főzzük! Kisbabát váró anyukák a babavárás idején ne alkalmazzák! Számos zsurlófaj ismert (mocsári, erdei, iszap, óriás, téli stb.), melyek mérgező alkaloidot tartalmaznak és nincs gyógyhatásuk. Gyűjtése nagy körültekintést, figyelmet igényel, ha bizonytalanok vagyunk, szakember segítségét vegyük igénybe.

Lóhere (TRIFOLIUM PRATENSE L., TRIFOLIUM REPENS L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: vöröshere, piroshere, réti lóhere, fehér lóhere, háromlevelűfű
Az emberiség egyik legrégebbi mezőgazdasági terménye, amelyet takarmányként termeszt. Számos vallás szimbólumává vált a növény levele. Hazánkban elsősorban takarmánynövényként ismert; a szántóföldeken, agyagos és szikes talajokon, valamint erdei tisztásokon, gabonaföldeken is megjelenő, kellemes fűszerillatú növény. Gyógyászati szempontból illatos virágzatát gyűjtsük, hasonlóan a kamilla virágzatához (kamillafésű).
Fő hatásai:
Fő hatásait a virágzatában található kéksav-glikozidának, A-vitamin, cseranyag-, aszparagin, kszantin és glikozida, tokoferol, antioxidáns, valamint illóolajtartalmának tulajdoníthatjuk.
Belsőleg:
Teáját emésztési zavarok esetén hatásosan használhatjuk. Javítja a lassan működő epeutak tónusát. A hasmenést is gyógyítja, gyomorbántalmaknál ugyancsak hatásos, más gyógynövényekkel társítva. Könnyíti a máj működését, az epe elfolyását segíti. A cukorbetegség elleni teák alkotójaként is gyógyereje van. Reumás panaszok, ízületi fájdalom esetén segíti a káros méreganyagok távozását a szervezetből, így csökkentve az érintett területek fájdalmát. Illóolaja baktériumölő hatású, már a belélegzése is gyógyít. A hagyományos kínai növénygyógyászatban köptetőként hosszú idő óta alkalmazzák. Az orosz népi gyógyítók asztma ellen javasolták. Más kultúrákban a lóherét bőrpanaszok, szemproblémák elleni kenőcsök készítésére, valamint ödéma esetén vízhajtóként, gyulladásgátlásra, köhögéscsillapításra használták.
Külsőleg:
Gyógynövényfürdők alkotója, mérsékli a reumás panaszokat és az ízületi fájdalmakat.
Keverékekben a következő növényekkel együtt:
Gyomorfekély esetében: csalán, apróbojtorján, körömvirág, kamilla, orbáncfű. Reumás panaszok és ízületi gyulladás elleni gyógynövényfürdőbe: csalán, mezei zsurló, fűzfakéreg, citromfű, rozmaring.
Fogamzásgátló gyógyszert szedő nők számára ellenjavallt a gyógynövény használata.

Fekete nadálytő (SYMPHYTUM OFFICINALE L.)

 

Ismert még az alábbi neveken: fekete gyopár, forrasztófű, madárgyökér, nadálylapu
Hazánkban vízpartokon, mocsárréteken, nedves helyeken, magas vízállású szántóföldön, tópartokon, nyirkos réteken, ártereken előforduló, jellegzetes gyógynövény.
Fő hatásai:
A következő hatóanyagoknak köszönhetők: gyógyító allantoin, valamint cserzőanyag, nyálka, alkaloid (szimfitin, likopszamin), rozmaringsav, aszparagin és inulin. Elsősorban csonttörés, csontrepedés, zúzódás hatásos szere. Gyulladáscsökkentő, puhító tulajdonságú.
Belsőleg:
Májkárosító hatásai miatt nem javasolt házi szerként a használata.
Külsőleg:
Elsősorban csonttörés, csontrepedés, zúzódás hatásos ellenszere. Gyulladáscsökkentő, puhító tulajdonságú. Gyulladásos megbetegedések, ízületi bántalmak, zsába, fagyási sérülések, sportsérülések, törések, zúzódások kezelésére alkalmas. A kivonataiból készült krémek nehezen gyógyuló sebek regenerálódását segítik elő. Segít a felfekvési sebeknél és az aranyér bántalmak gyógyításában egyaránt.